Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. СГП: Само наблюдаващият прокурор решава на кого да повдигне обвинение по случая с „Булгаргаз“

Закон и ред

СГП: Само наблюдаващият прокурор решава на кого да повдигне обвинение по случая с „Булгаргаз“

СГП: Само наблюдаващият прокурор решава на кого да повдигне обвинение по случая с Булгаргаз - Tribune.bg
Снимка:

Само наблюдаващият прокурор преценява на кого да повдигне обвинение по случая с „Булгаргаз“. Това заяви градският прокурор на София Илиана Кирилова, пише "Труд".

Във връзка с изявленията на премиера Кирил Петков и на вътрешния министър Бойко Рашков, че очакват повдигане на обвинения по разследването, свързано с „Булгаргаз“ и свалянето на имунитет във връзка с делото за АМ „Хемус“ Кирилова коментира така:

„Не съм запозната с тези коментари, но ако са направени в този им вид, считам същите за силно притеснителни. Няма да коментирам висящи досъдебни производства без разрешението на наблюдаващите прокурори, каквито са изискванията на НПК“, допълни още тя.

Градският прокурор уточни още, че разследванията се провеждат под надзора и ръководството на наблюдаващите прокурори, разпределени на принципа на случайното разпределение.

„Съгласно българското законодателство обвинение се повдига, едва след събирането на достатъчно доказателства за виновността на определено лице за извършено престъпление от общ характер и след доклад на прокурора. С оглед на това – дали и срещу кого, по дадено досъдебно производство да бъде повдигнато и предявено обвинение, е преценка единствено и само на наблюдаващия прокурор по делото, а не на представители на изпълнителната власт", посочи прокурорът.

Тя призова управляващите стриктно да спазват българското и европейското законодателство, както и да не нарушават презумпцията за невиновност.

„Министърът на вътрешните работи и премиерът следва да са запознати и с разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи, в т. ч. и министърът, „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването“, коментира още Кирилова.

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура припомни още, че „прокурорът ръководи разследването и осъществява постоянен надзор за законосъобразното му и своевременно провеждане като наблюдаващ прокурор“.

„Отделно, съгласно чл. 198, ал. 1 от НПК, материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора“, допълни още Илиана Кирилова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати