Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Сградата на „Алабин“, която уби две момичета, била пред срутване дълго време

Закон и ред

Сградата на „Алабин“, която уби две момичета, била пред срутване дълго време

Сградата на Алабин, която уби две момичета, била пред срутване дълго време - Tribune.bg
Снимка:

Две момичета загинаха под отломките, присъдата по делото беше оправдателна

Сградата на столичната ул. „Алабин“, която преди 12 години се срути и под нея загинаха две момичета, е била в аварийно състояние заради лошо проектиране, поради което е можела да падне във всеки момент. Рухването не било в резултат на рязане на носещи релси или колони. Това става ясно от мотивите на Софийски градски съд към оправдателната присъда по делото. Рязането на важните елементи, което не било факт, би граничило със самоубийствени наклонности в собственика Георги Кирчев и инженера Петър Петров, които са контролирали ремонта.

Сградата е била построена през 1914 г. по тогавашната система "пруски свод" с носещи външни и вътрешни стени, а плочите са от стоманени релси "двойно Т" с бетонен пълнеж между тях. По време на бомбардировките през Втората световна война понася директен удар от бомба. Разрушени са покривът и мансардният етаж. През 1948 г. е национализирана. След 1989 г. е реституирана. Тогава започват спорове за собственост и поддръжка. Кирчев купува сградата през 2004 г. с намерението да я ремонтира изцяло.

"Сред най- значимите проблеми на сградата са били отворили се широки фуги в резултат на повреди на част от покривната конструкция на сградата, както и на лошото състояние на системата за отвеждане на дъждовните води; появилите се пукнати по стени и подови конструкции, компрометирана мазилка и трайно овлажнена зидария, особено в зоната на калкана, занемареното състояние на балконите, силно ерозирали, което е довело до интензивна корозия на стоманените им греди", пише в мотивите. Констатациите са по документи, защото отломките били разчистени много бързо, което не позволило такива изводи на терен.

Сградата на рухна върху автомобил, в който бяха 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Колата им беше премазана, а двете момичета починаха на място.

 


Последвайте ни в Google News

 

Автор

Коментари (1)

К.Анкова Помня го се едно беше вчера, по време на комунягите всичко се управдаваше
16.01.2019 10:36 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети