Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Кристиан Николов остава в ареста, защитата му поиска по-лека мярка заради заразяването му с COVID

Закон и ред

Кристиан Николов остава в ареста, защитата му поиска по-лека мярка заради заразяването му с COVID

Снимка:

Подсъдимият за тежката катастрофа от миналия Великден, в която загина журналистът Милен Цветков - Кристиан Николов, остава в ареста. Това реши днес на заседание Софийският градски съд.

За пореден път младежът поиска мярката му да бъде изменена, но съдът не намери основания за това. В началото на март стана ясно, че Николов е с положителен тест за Covid-19. Днес той не се яви в залата. Мотивите да се иска изменение на мярката, както обясни адвокат Константин Симеонов, са здравословното му състояние и адекватно лечение.

„Защото това, което се прави в затвора на хартия изглежда адекватно, а всъщност не е“, каза защитникът.

Той посочи, че Николов е с COVID-19. „Слава Богу, може би не е в най-тежката форма. Очевидно за прокуратурата, в конкретния случай може би и за съда, той трябва да е пред умиране, за да се стигне до изменение на мярката в по-лека. Ние просто твърдим, че няма никакви условия за лечение", заяви адвокатът.

Адвокат Симеонов посочи, че най-вероятно ще обжалват определението на Софийски градски съд. На заседанията досега съдът разпита свидетели и очевидци. Един от основните въпроси е дали Кристиан Николов е оказал помощ на Милен Цветков и в каква кондиция е бил. Навръх Великден 2020 година джипът, управляван от Николов, с висока скорост – 99 км/ч в градски условия, връхлетя върху автомобила на Милен Цветков, докато журналистът чака в колата си на червен светофар. Освен шофирайки с превишена скорост, 22-годишният мъж бил зад волана под влиянието на три различни вида наркотични вещества - амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин.

На първото заседание преди две седмици показания даваха годеницата и приятели на подсъдимия Кристиан. Те разказваха за купона, на който са били преди деня на катастрофата, колко са пили и употребявали ли са наркотици. И въпреки че прокуратурата съобщи за открити три вида упойващи вещества в кръвта на младия мъж, заради което той е обвинен, че умишлено е причинил смъртта на Цветков, никой от приятелите му не каза да го е видял да се дрогира.

Младата жена, която е била в колата заедно с Кристиан в момента на удара, каза, че той е бил сред първите помогнали на Цветков. Това твърдение обаче не се потвърди от разпитани след това свидетели. Жената, подала сигнал на телефон 112 минути след тежката катастрофа, разказа, че е видяла как Николов и спътниците му слизат от колата, после се връщат да търсят нещо и пак излизат. Свидетелят каза, че поведението им я е изненадало. Видяла е как излиза от колата си Милен Цветков. Според нейните показания и тези на съпруга ѝ Цветков е излязъл сам от автомобила си, а хората, които са се намирали в близост, са отишли да му помогнат. След това е бил поставен да седне на светофара, докато изчака линейката.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още