Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Шефът на КРИБ за атаката на НАП: „Наглите 2“, с терористи не бива да се преговаря

Закон и ред

Шефът на КРИБ за атаката на НАП: „Наглите 2“, с терористи не бива да се преговаря

Шефът на КРИБ за атаката на НАП: Наглите 2, с терористи не бива да се преговаря - Tribune.bg
Снимка:

България взима няколко изключително важни решения, опозицията трябва да бъде отговорна, каза Евгений Иванов

„Проблемът е много голям. Ние вътрешно между нас го наричаме "Наглите-2", защото в първия случай пак наши членове бяха мишена. Методите са близки. Голямата разлика е в обема, в мащаба на засегнатите. Едно е семейството на бизнесмен и неговия личен бизнес, друго е една голяма финансова институция, която е системен риск за икономиката на България, а в КРИБ членуват почти без изключение всички големи банки, всички големи финансови институции, пенсионни дружества, застрахователни дружества, индустриални компании.“ Това заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов пред NOVA телевизия по повод на хакерската атаката на НАП.

За случая са обвинени шефът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, служителят Кристиян Бойков и търговският директор на фирмата Георги Янко.

"В конкретния случай с „Тад груп” вече е наболял процесът. При „Наглите” благодарим на тогавашното ръководство на МВР. Те си свършиха брилянтно работата. Сега прокуратурата си свърши работата, но ще има следващ случай. Трябва да има законодателство, което да сложи край на опитите да се решават вътрешнофирмени финансови проблеми с рекет”, заяви Иванов.

Изпълнителният директор на КРИБ обясни, че атаки срещу финансовите институции у нас влошават имиджа на страната ни. „България е на прага да влезе в ERM - 2. Има хора, които не желаят това да се случи и затова трябва да сме изключително внимателни в предоставянето на публична информация. Видяхте какво стана след атаката срещу НАП. Опозицията поиска оставката на цялото правителство. Това е нещо е недопустимо”, каза още той.

"Има ситуации, в които България е на прага да вземе няколко изключително важни решения. И да направи съответните стъпки - ERM - 2, концесията на летище "София", сделката с "Фолксваген", сделката с Ф-16. Ситуацията е такава, че опозицията трябва да бъде отговорна. Трябва да поправим счупеното и да създадем една атмосфера, подплатена с много сериозно законодателство, която да не допуска подобен тип дейности", заяви Иванов.

Иванов допълни, че работният му компютър е бил хакнат. „Излезе ми надпис да се обадя, за да си платя някаква сума. Нашите съмнения са, че това е процес. Отговорих им, че с терористи не преговарям. Това е терор”, каза още той.

Иванов обясни, че членовете на КРИБ продължават да работят върху подобряването на системите си за киберсигурност.

„Проблемът е интернационален. Не става въпрос само за базирани в България фирми, които биха проявили интерес към киберсигурността на наши членове. Тук играе целия свят“, допълни той.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати