Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Шефът на ДАБЧ остава зад решетките

Закон и ред

Шефът на ДАБЧ остава зад решетките

Шефът на ДАБЧ остава зад решетките - Tribune.bg
Снимка:

Петър Харалампиев е обвинен за ръководене на банда за подкупи

Зад решетките остава Петър Харалампиев, председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Той е обвинен в ръководене на организирана престъпна група, подкуп и търговия с влияние. Специализираният наказателен съд уважи искането на прокуратурата и наложи на Харалампиев мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В съдебната зала днес от държавното обвинение заявиха, че Харалампиев е получил няколко подкупа за удостоверение за български паспорт, като в единия от случаите е взел 5000 евро, а в останалите – по 350 евро. Вчера заместник-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че подкупите били искани и взимани директно в служебни кабинети, а корупцията в ДАБЧ нямала аналог в новата ни история.

Според обвинението престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход, е започнала да действа още от юли миналата година, когато Харалампиев е оглавил агенцията. Самото разследване е продължило 3-4 месеца, съобщи вчера Гешев.

От прокуратурата искаха Харалампиев да остане в ареста, като мотивът им беше, че може да повлияе на свидетели по разследването. Съдът прие доводите на държавното обвинение.

Съдът решава днес и мерките за неотклонение на главния секретар на агенцията Красимир Томов, както и на сръбския граждани Марко Стойов. Те също ще останат в ареста. Четвъртата обвиняема беше освободена в сряда срещу парична гаранция заради здравословното й състояние.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Спациализирания апелативен наказателен съд.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати