Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Синдикалист: Полицаят, застрелял крадец в София, е действал в рамките на закона

Закон и ред

Синдикалист: Полицаят, застрелял крадец в София, е действал в рамките на закона

Синдикалист: Полицаят, застрелял крадец в София, е действал в рамките на закона - Tribune.bg
Снимка:

„Полицаят, който при преследване на заподозрени за грабеж стреля и уби единият от тримата преследвани млади мъже е действал в рамките на закона“. Това каза пред БНТ Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите на МВР.

По думите му, доказателствата сочат, че полицаят е използвал служебното си оръжие. Досъдебно производство трябва да докаже дали в случая става дума за неизбежна отбрана, превишаване на пределите на неизбежна отбрана, професионална непредпазливост или евентуален умисъл на убийство.

„В този случай - формално или не, законът е спазен. Ако вярваме в това, което говорим, т.е. че искаме да снижим нивата на битовата и конвенционалната престъпност, работата в рамките и на границата на закона, не трябва да се коментира. В края на краищата наличието на оръжие в атрибутите, които ползва служителя на реда, не е украса - не е украса нито в Европа, нито в САЩ. В цял свят не ми е известно полиция, която да не ползва оръжие“, каза Кузманов.

Обир в столичен бизнес център, има убит (ОБНОВЕНА)

Според него, в този случай не се избърза с обвинения към въпросния полицай от страна на политическото и професионалното ръководство на МВР - нещо, което е „принцип да се анатемоса колегата още преди да е ясен случая“.

„В този смисъл се дава шанс на правото. В МВР има една много силна авторепресия, която е насочена към колегите. При нас принципа е виновен до доказване на противното. То не само по отношение на работата ни с лица, извършили престъпления, а в самата система този принцип съществува. Извършват се и дисциплинарни проверки при всякакъв вид нарушения и навсякъде водещото е, че колегата е виновен още преди да започне проверката“, поясни Илия Кузманов. 

Той смята, че принципът в правото - невинен до доказване на противното, трябва да важи за всички, включително и за служителите на реда. По думите му обаче, няма респект към служителите на реда, няма респект и към държавата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати