Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Сийка Милева: Да замениш две бебета е като сюжет за филм, а наказанието е до 2 години

Закон и ред

Сийка Милева: Да замениш две бебета е като сюжет за филм, а наказанието е до 2 години

Сийка Милева: Да замениш две бебета е като сюжет за филм, а наказанието е до 2 години - Tribune.bg
БГНЕС

Тя определи станалото като „шокиращ случай, който ни дава поредния повод да отбележим, че законодателството в България е остаряло”

Да замениш две бебета и да изправиш две семейства пред тежкото изпитание да търсят истината, е като сюжет за филм, коментира за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Обществото очаква такава правна реформа, която да съответства на съвременния живот.

Майка в 21 век да живее с мисълта и усещането, че това не е нейното дете и това да се окаже самата действителност - този случай провокира много институции да реагират и да се замислят къде са пропуските, кой и как е допуснал това да се случи и какво наказание ще получи, посочи Милева. Тя определи станалото като „шокиращ случай, който ни дава поредния повод да отбележим, че законодателството в България е остаряло”.

Според Наказателния кодекс „който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете или по друг начин укрие или замени гражданското състояние на някого“, се наказва с лишаване от свобода до две години, припомни говорителят на главния прокурор. И допълни, че това е леко наказание за деяние с тежки травми за родителите.

Законът е инструмент да постигнеш справедливост, но едва ли една присъда до две години в конкретния случай би изпълнила със съдържание тази дума. Съдебна реформа означава точно това – силен закон, чрез който да се изградят такива контролни механизми, които да гарантират сигурността и спокойствието на гражданите, добави тя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети