Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Сийка Милева: Прокуратурата поздравява регулаторни органи в САЩ за постигнатия успех в проверката на Nexo

Закон и ред

Сийка Милева: Прокуратурата поздравява регулаторни органи в САЩ за постигнатия успех в проверката на Nexo

Сийка Милева: Прокуратурата поздравява регулаторни органи в САЩ за постигнатия успех в проверката на Nexo - Tribune.bg
Снимка:

Прокуратурата на Република България поздравява американските регулаторни органи за постигнатия успех в проверката на дейността на компания за търговия с крипто валута, чийто собственици са обект на разследване и в България

„Разбирам интереса на медиите към казуса, който още преди десет дни обявихме, че е мащабен по своето разследване, не само за нас в България, но и отвъд границите ни. Информациите от последните часове само потвърждават това”. Това казва в изявление говорителя на главния прокурор Сийка Милева. 

Постигнатото споразумение между Nexo Capital Inc., регистрирана през 2018 год. на Каймановите острови и компетентните регулаторни органи на САЩ е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си пред регулаторните органи, а именно, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите.

Компанията се съгласява да заплати доброволно глоба общо в размер на 45 млн. щатски долара за това, че същата не е регистрирана на територията на САЩ за търговия на криптовалута по надлежния ред съгласно Закона за ценните книжа. Компанията ще прекрати дейността си по отношение на всички американски инвеститори и ще напусне изцяло пазара на САЩ. 

Разследването в България е за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления, в т.ч. „пране на пари“, предоставяне на банкови и финансови услуги без лиценз, компютърни измами и данъчни престъпления.

Във връзка с образуваното досъдебно производство у нас, още в края на миналата година е изпратена молба за правна помощ до САЩ. Изготвят се и престои да се изпратят молби за правна помощ и Европейски заповеди за разследване и до други държави, с цел да се съберат всички доказателства, необходими за изясняване на цялостната фактическа обстановка с оглед предмета на доказване по делото.

Работата по досъдебното производство продължава, като искам да подчертая, че то е в тясно сътрудничество с нашите чуждестранни партньори. По досъдебното производство са приобщени множество жалби от британски граждани, съдържащи твърдения, че са жертва на измами от страна на „Nexo“.

В заключение бих искала да поздравя от името на Прокуратурата на Република България американските регулаторни органи за постигнатия успех в проверката на дейността на „Nexo”, чийто собственици са български граждани.

Използвам случая да изразим готовността си за активно сътрудничество между Прокуратурата на Република България и институциите на САЩ за постигане на общите партньорски цели на България и САЩ за отстояване на евроатлантическите ценности и върховенството на правото.”

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати