Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. След палеж и отвличане: Разбиват схема за пране на пари

Закон и ред

След палеж и отвличане: Разбиват схема за пране на пари

След палеж и отвличане: Разбиват схема за пране на пари - Tribune.bg
Снимка:

Участвали стотици роми и служител от ДАНС

Схема за пране на пари е била разкрита след палеж на магазин в Пловдив и отвличане на майката на собственика. Това стана ясно от брифинг на Окръжната прокуратура.

Мащабната схема е ръководена от софийско дружество. То регистрирало фирми, към които се изпращали пари от чужбина. След това средствата се прехвърляли към офшорки. За целта се наемали неграмотни хора – най-вече роми. Стотици се оказват „бушони“ в схемата, като само в Пловдив те са около 60 души.

Софийската фирма разполагала с дилъри, който откривали ромите, взимали им документите и създавали дружества на тяхно име. Чужденците пък са давали указания какви фирми да се създават. Имало дори фирма за космически технологии. Така по сметките на собствениците роми са превеждани хиляди евро. Точният поток на средствата, които са изпрани, ще се установи допълнително.

Един от ромите обаче решил да изтегли сумата в своята сметка. Става въпрос за 37 000 евро. Помогнал му собственик на магазин за моторни масла. Последвали заплахи срещу собственика на магазина. Отвлечена е 89-годишната му майка, която е пребита. Магазинът му е подпален. Така мъжът подава сигнал в полицията и се стига до софийската фирма.

Преди служителите на реда да влязат във фирмата са унищожени документи и флашки. Служителите и собственика са 85-ти набор, първоначално собственикът се представил за юрист, но в последствие признал, че е със средно образование. Служител на ДАНС пък е дал данните на собственика на магазина в Пловдив.

Повдигнати са обвинения на общо 5-ма души, включително и на служителят от ДАНС. Издирват се други 7 души.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети палеж, отвличане

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети