Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. След реформата на Рашков: В Годеч започнаха да крадат и крави

Закон и ред

След реформата на Рашков: В Годеч започнаха да крадат и крави

След реформата на Рашков: В Годеч започнаха да крадат и крави - Tribune.bg
Снимка:

„През деня вече започнаха да крадат крави с камиони. Отишли са, натоварили са ги и са си тръгнали. Щели са да вземат и бика, но той е бил много здрав, тежък, по-буен и затова не са успели“, разказва кметът на град Годеч Радослав Асенов пред „24 часа“.  

Кметът на Годеч: Решението на Рашков за закриване РПУ-то увеличи в пъти престъпността и бежанците

Престъплението за него е олицетворение на това какво се случва в общината, откакто на 1 юни от МВР преструктурираха районното управление в града в полицейски участък към РУ - Костинброд. Това е един от 13-те такива случая в страната (за реформата в МВР - виж карето).

„Има само квартални полицаи. Няма Криминална полиция, няма Икономическа полиция, няма Пътна полиция. Тези специалисти, които доскоро имахме, вече ги няма“, описва промените Асенов. Самият той е бивш полицай и обяснява, че от 30 души сега в участъка са едва 7. Той хлопвал кепенци в 17,30 часа и отварял чак сутринта, докато преди работел денонощно.

Кметът потърсил и МВР, за да иска възстановяване на районното. Получил отговор от главния секретар Петър Тодоров, който обяснява, че в общината живеят 5000 души, а средно за последните 5 години били регистрирани по 53 престъпления. Нямало тежки като убийства и въоръжени грабежи например. А и общината била към съдебния район на Костинброд.

След реформата на Рашков: Поредна група мигранти в Годеч, града остана без полиция

Добрата статистика, смята обаче Асенов, е била заради превенцията. Тя се получавала заради постоянното полицейско присъствие, което респектирало контингента. Когато има районно, постоянно полицаи патрулират из общината. Бандитите не знаят къде са те и има риск да попаднат на тях.

„Когато бях полицай, имаше една тактика. Бандитите звъняха и пращаха патрула по грешна следа. Той обаче бързо откриваше, че сигналът е менте. А сега патрулът ще тръгне от Костинброд, който е на 35 км от Годеч. Така, докато разбере, че е пратен за зелен хайвер, престъпниците могат да действат“, споделя притесненията си кметът. 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати