Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. След срещите на Иван Гешев в парламента - ще има ли коалиция за реална правосъдна реформа

Закон и ред

След срещите на Иван Гешев в парламента - ще има ли коалиция за реална правосъдна реформа

След срещите на Иван Гешев в парламента - ще има ли коалиция за реална правосъдна реформа - Tribune.bg
БГНЕС

Соловата акция на Явор Божанков хвърли сянка на съмнение върху бъдещето на дебата и целите на политиците

Доказан в практиката факт е,  че „Синята слива докато е зелена, е червена“. Този израз, използван като учебникарски пример за игра на думи, от вторник намери своя израз и в политиката.

След две години политическа игра на думи за съдебна реформа Корнелия Нинова и червените депутати от групата на БСП узряха до идеята, че правосъдието се нуждае не от политически, а от професионален ремонт, основан на демократичните принципи. Или поне дадоха вид, че узряват, пише „Труд”.

Въпреки досегашния си твърд тон спрямо прокуратурата и съдебната власт, червените народни избраници откликнаха на призива на главния прокурор Иван Гешев за експертен диалог за всеобхватна правна реформа с участието на депутати, магистрати, представители на правната академична общност, неправителствени организации. Изразиха и готовност да обсъдят и да внесат за разглеждане в правната комисия предложенията на прокуратурата за промени в законодателството, направените от 2 години насам. „Насреща сме“, увери лидерката на столетницата в края на двучасовия разговор.

Депутатите от БСП се оказаха четвъртата парламентарна сила, която се включи в предложения от Гешев диалог за промени в правосъдието след „Български възход“, ГЕРБ и ДПС. С това те дадоха повод да се заговори и за „Съдебна коалиция“ в Народното събрание, където стана модерно да се формират мнозинства по интереси. Засега, а по всичко изглежда и в бъдеще, други кандидати за участие няма. Професионалното мнение и академичната експертиза в законотворчеството очевидно се оказват вредни за „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и те отказват какъвто и да е диалог.

Какво на практика се случи на проведените разговори между депутати от четири парламентарни групи и ръководството на прокуратурата? Най-общо - поставено бе началото, но пътят, който трябва да бъде извървян е много, много дълъг.

На първата среща с представители на новата парламентарна политическа сила лидерът ѝ Стефан Янев декларира готовност за конструктивно обсъждане и подкрепа на всяка полезна за обществото законодателна промяна в съдебната власт, независимо по чие предложение е поставена на обсъждане.

По време на разговорите с ГЕРБ се наложи изводът, че съществени реформи в съдебната власт са невъзможни без конституционни промени и затова трябва да се търси квалифицирано мнозинство. От своя страна Гешев отговори на неистовите напъни на политическите му опоненти за ограничаване на правомощията на главния прокурор – обяви, че не вижда проблем в това, стига то да се осъществи съобразно препоръките на Венецианската комисия и българската Конституция.

От ДПС припомниха, че винаги са били за професионална съдебна реформа и ще положат усилия, за да може тя да се осъществи.  И те, както и другите участници в разговорите (с изключение на „Български възход“), отправиха упреци към прокуратурата за това, че не реагирала адекватно по сигнали за действия на техни опоненти. Сякаш партиите очакват от прокуратурата да им разрешава политическите битки.

Най-остра, с често прехвърчащи искри, бе срещата на прокурори с депутати от групата на БСП. Дали от коалиционно благоприличие или заради самочувствието си на юрист, Корнелия Нинова непрекъснато атакуваше с въпроси, но не остана и без отговори. Разговорът бе професионален, затова и най-полезен. Очерта същината на предстоящия дебат – експертна, а не политически мотивирана съдебна реформа. Набеляза конкретни промени в действащото законодателство (войната по пътищата, битовата престъпност и пр.), но и такива, които да подобрят условията за бързо и ефективно правораздаване (най-вече в Наказателно-процесуалния кодекс и нуждата от нов Наказателен кодекс, нещо което се споделя и от ГЕРБ).

Предложи и виждания за това как да се върви към консенсус – в експертни групи с участие на представители на всички власти и на професионални неправителствени организации.

Сянка на съмнение за бъдещето на дебата хвърли в края на срещата соловата политическа акция на депутата Явор Божанков. Тъкмо когато диалогът взе да се случва, верният ятак на „Продължаваме промяната“ и на „Демократична България“ побърза да го взриви като партизанин влакова композиция. Божанков поиска от името на левицата оставката на Гешев, защото за прокурора имало „добри и лоши олигарси - такива, които трябва да се разследват активно, и такива, които не трябва“.

Дали с това искаше да коригира „прекомерната“ доза готовност на лидерката му за диалог, или направо да я пресече? Но стана така, че от недомислие влезе в собствения си „хитроумен“ капан. Нима точно Божанков не бе най-кресливият радетел за закриването на Специализираното правосъдие, т.е. за амнистирането на цяла плеяда олигарси - за него очевидно от „добрите“? Не бе ли той по-креслив и злъчен дори от душманина на спецправосъдието Христо Иванов и от коалиционния си командир Кирил Петков?

Божанков продължи с „остроумните“ си внушения. Опита да внуши, че Гешев си измислял атаките от руски хакери, и дори да неглижира безпрецедентните разкрития на държавното обвинение през последните три години – разкриването на цяла шпионска мрежа у нас. Тезата на Божанков някак си увисна, когато главният прокурор му припомни, че един от българите, които получиха обвинение за шпионаж в полза на чужда държава (безпрецедентно в последните над 50 години), бе дори бивш началник на „Секретно деловодство“ на парламента.

А когато Гешев отговори на атаките с един от известните библейски цитати: „Моето дълго търпение ще победи вашето лукавство“, Божанков „разведри обстановката“ и попита Гешев дали е вярващ християнин, чел ли е Библията, след като я цитира, а на ръката си носи червен конец. И без да дочака отговора в лек тръс напусна залата като достоен  ученик и последовател на вещия реформатор адвокат Хаджигенов. Кощунството „Божанков“ обаче май даде ефект. Минути по-късно срещата приключи с вежливи полуусмивки и без конкретни договорености.

Дали същинският дебат за правосъдието ще се състои и дали ще доведе до резултат, все още е въпрос с много въпросителни. Не само заради наличието на Божанковци, Кирчовци и ХристоИвановци в парламента, които откровено саботират дори търсенето на консенсус. Да не говорим дали изобщо ще го бъде този парламент. Пак заради тримцата и компания. Едно е ясно – главният прокурор подаде ръка за професионален дебат към законодателната власт, а дали ще има коалиция за истинска правосъдна реформа, при която всеки трябва да направи крачка назад, всички очакваме да разберем.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети