Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. След тежката катастрофа в София: Гешев нареди пълно разследване от Националната следствена служба

Закон и ред

След тежката катастрофа в София: Гешев нареди пълно разследване от Националната следствена служба

След тежката катастрофа в София: Гешев нареди пълно разследване от Националната следствена служба - Tribune.bg
Снимка:

Две години промените за завишаване на наказанията след употреба на алкохол и наркотици отлежават на бюрата на депутатите, отчита Сийка Милева

„Главният прокурор Иван Гешев ще възложи разследването на тежкия пътен инцидент на екип от следователи от Национална следствена служба“, обяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор

Тя коментира, че това са поредните две жертви на пътя – млади жени. Липсата на съответната инициатива от страна на законодателната власт, е в основата на продължаващото грубо погазване на правилата за движение по пътищата. „Съчувствието няма да компенсира безвъзвратно загубения човешки живот, още повече, че и ние като общество не сме направили достатъчно, за да осъществим навременната превенция срещу извършителите на подобни престъпни деяния“, допълва Милева.  

Тя припомня, че в рамките на последните две години главният прокурор отправя към народните представители експертни предложения в областта на престъпленията по транспорта, целящи завишаване на наказанията при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества. Бе предложено и създаването на нова разпоредба за отнемане в полза на държавата на моторното превозно средство, когато то е собственост на дееца.

Тези предложения и към момента отлежават на бюрата на народните представители и никой не им обръща внимание.

„Единствено това бе използвано като повод правосъден министър да внесе във ВСС поредното искане за отстраняването на главния прокурор, и то, защото е издал методически указания за подобряване на организацията на работа на прокуратурата по прилагане на разпоредбите, касаещи досъдебни производства, образувани за престъпления по транспорта.

Всички сме свидетели на ръста и динамиката на престъпленията по транспорта, на многобройните трагични инциденти, които засягат правото на живот и имат най – тежките последици за жертвите, пострадалите и техните близки“, допълва Милева.

Говорителят на главния прокурор отчита още, че подвеждането на престъпления по транспорта, извършени след употреба на алкохол или наркотични вещества, под съставите за непредпазливи деяния има за резултат занижени наказания, несъответни на обществената им опасност, което е крайно несправедливо, логично руши доверието на обществото в съдебната система и е знак за наложителни законодателни промени.

„Очакваме органите на МВР  да издирят извършителя на поредното тежкото престъпление на пътя, довело до загубата на два човешки живота“, допълва Милева.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати