Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Следователите: Съюзът на съдиите да се въздържа от политически декларации

Закон и ред

Следователите: Съюзът на съдиите да се въздържа от политически декларации

Следователите: Съюзът на съдиите да се въздържа от политически декларации - Tribune.bg
Снимка:

Магистратските организации в съдебната власт да се въздържат да правят политически изказвания и декларации. За това призовават от Камарата на следователите в позиция, адресирана до Висшия съдебен съвет и редица посланици, сред които на САЩ, Великобритания, Германия, Нидерландия. 

Прави се опит да се дава негативна оценка на Прокуратурата, заявяват от Камарата на следователите.

Според тях даването на предварителни оценки за дейността на прокуратурата и в частност действията на главния прокурор, само месец след началото на мандата, буди опасения за бъдещата безпристрастност на институцията, която следва по смисъла на закона да бъде арбитър. 

Пълният текст на позицията:

"На 03.02.2020 г. чрез средствата за масова информация беше разпространена декларация на ССБ, адресирана до Вас.

Считаме, че за пореден път е налице опит за вмешателство на представители на една съсловна организация, представляващи малка част от съдийската общност в България, в дейността на органи на съдебната власт, чиито правомощия са изчерпателно изброени в Конституцията и законите.

Намираме, че с въпросната декларация се прави опит да се дава негативна оценка на действията на Прокуратурата, в момент в който същата показва дългоочакваната от обществото активност, при осъществяване на „присъщите й функции за разследване и репресия“. Даването на предварителни оценки за дейността на прокуратурата и в частност действията на главния прокурор, само месец след началото на мандата, буди опасения за бъдещата безпристрастност на институцията, която следва по смисъла на закона да бъде арбитър.

Считаме, че констатациите в декларацията на ССБ имат политически характер, което е несъвместимо с процесуалния статут на подписалите я.

От създаването си до настоящия момент Камарата на следователите в България, въпреки че е най-представителната магистратска организация не си е позволявала да дава оценки за дейността на други органи в съдебната власт и на съдийското самоуправление, и да прави опити за влияние при вземане на решения от кадровия орган.

Считаме, че твърденията за „страх и зависимост“ от главния прокурор от страна на членовете на ВСС, изнесени в декларацията на ССБ от 03.02.2020 г., уронват престижа на кадровия орган и на съдебната власт като цяло.

Камарата на следователи в България призовава другите съсловни магистратски организации в съдебната власт да се въздържат от намеса в работата на органите на съдебната власт и да правят политически изказвания и декларации.

Становището е подписано от председателя на Камарата на следователите Петко Петков и членовете на УС на КСБ Стефан Петров, Мария Павлова, служебен правосъден министър в кабинета на Огнян Герджиков, Преслава Петкова, Владимир Петров и Ясен Тодоров, бивш член на ВСС".


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети