Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Служебните министри с 20 сигнала до Прокуратурата срещу предишните управляващи

Закон и ред

Служебните министри с 20 сигнала до Прокуратурата срещу предишните управляващи

Снимка:

Министрите от служебното правителство на Стефан Янев са подали 20 сигнала срещу предишните управляващи за периода от 12 май до 1 октомври, съобщават от Прокуратурата. По два от тях са образувани съдебни производства. Три от сигналите са изпратени по компетентност на Европейската прокуратура.

Министерство на икономиката е сигнализирало за недостатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовира. Разследването се води от Националната следствена служба.

Досъдебно производство е образувано и във връзка със сигнал от служебния здравен министър за декларирани неверни данни при участие в конкурс за независим член на Съвета на директорите на УМБАЛ „Александровска“.

В прокуратурата е получен доклад от МОСВ за нарушения при изпълнение на дейности по Оперативна програма „Околна среда“ - 2014-2020 г. Материалите са изпратени на Европейската прокуратура.

До същата институция е препратен и сигнал от заместник-министър на икономиката за престъпления, свързани с получени средства от еврофондове, по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ – 2014-2020 г. Сигналът касае фирма бенефициент по проект.

Третият сигнал, постъпил от Изпълнителна агенция „Одит на средства на ЕС“ при Министерството на финансите, изпратен до Европейската прокуратура, е за съмнение за конфликт на интереси по проект за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Същият вече е разгледан от Европейската прокуратура, получен е отказ за образуване на наказателно производство.

Други сигнали, постъпили от служебни министри:

Изпълнителна агенция „Одит на средства на ЕС“ при Министерство на финансите има съмнения за измама по проект за подобряване на енергийната ефективност по отношение на бенефициент.

Министърът на здравеопазването оспорва разход на европейски средства при сключване на договори с доставчици на медицинска апаратура с районен център за трансфузионна хематология – Плевен.

Заместник-министърът на икономиката се съмнява за наличие на престъпление по данъчното законодателство от бенефициент по Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“.

Служебният министър на земеделието, храните и горите е подал сигнал във връзка с одитен доклад, изготвен от Дирекция „Вътрешна сигурност“ към Министерството, за констатирани нарушения в дейността на търговско дружество „Напоителни системи“ ЕАД.

Преписка е образувана и по сигнал на служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията за извършена финансова инспекция от АДФИ на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ – София.

До СГП е изпратена преписка от министрите на финансите и на регионалното развитие за констатирани нарушения по 14 договора за поддръжка и ремонт на пътища от републиканската пътна мрежа, сключени след процедура по ЗОП (инхаус).

Специализирана прокуратура е предприела действия във връзка с твърдения на министъра на културата за извършени престъпления, свързани с отпуснати средства за ремонта на „Ларгото“. Специализираната прокуратура извършва действия и по сигнал от служебни министри, касаещи незаконосъобразни действия, извършени от Съвета на директорите на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД и/или от служители на Агенцията по вписванията, както и от длъжностни лица от Министерски съвет, Министерство на здравеопазването във връзка с учредяването на дейността на дружеството.

Окръжната прокуратура в Смолян ще разследва констатирани пропуски от министъра на земеделието в дейността на Южноцентрално държавно предприятие Смолян.

Софийска градска прокуратура се е самосезирала по медийни публикации, касаещи данни от одитен доклад на Сметната палата за държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД.

Приключила е преписка поради липса на данни за извършено престъпление във връзка с приватизацията на „Видахим“ АД.

Постановен е отказ от образуване на досъдебно производство поради липса на данни за извършено престъпление относно проверка за законосъобразност на всички обществени поръчки, договори, решения и разпореждания на БАБХ, свързани с дейности за обезвреждане на животински отпадъци за периода от 01 януари 2017 г. до 14 август 2019 г.

Прокуратурата на Република България ще продължи да информира своевременно българската общественост за хода на образуваните досъдебни производства и проверки.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема