Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Служител на ДАНС координирал продажбата на крадено златно съкровище

Закон и ред

Служител на ДАНС координирал продажбата на крадено златно съкровище

Служител на ДАНС координирал продажбата на крадено златно съкровище - Tribune.bg
Снимка:

Сделката - 2 млн. евро за 400 грама златен венец

Служител на ДАНС и трима иманяри са обвинени за участие в организирана престъпна група за търговия с културно-исторически ценности. Това стана ясно на брифинг на Специализираната прокуратура и службите.

Информацията, че служител на ДАНС е задържан заради опит да бъде изнесено златно съкровище, първо бе съобщена от премиера Бойко Борисов вчера. Той обясни, че става въпрос за уникално съкровище на няколко хиляди години.

Службите са получили информация по случая през юли и в понеделник са задържали общо 7 души. Арестът е станал в Симеоновград по време на самата сделка за продажбата на златен венец, който тежи 400 грама. Това става ясно от думите на директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Сделката е била за 2 млн. Евро.

На 4 от задържаните са повдигнати две обвинения - за участие в организирана престъпна група и за предлагане за отчуждаване на движими културни ценности.

Предполага се, че сделката за златния венец е била с чужденци. Тъй като и преди имало опит съкровището да бъде изнесено в Турция. Ролята на служителя на ДАНС била да координира срещите на иманярите с купувачи. Тримата иманяри вече са били осъждани.

При операцията са иззети още златен венец, гривни, пръстени, торква, огърлие.

Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков заяви, че при оперативна дейност на агенцията е станало ясно, че техен служител участва в такива дейности и това е докладвано на ГДБОП. "Работим няколко месеца. Мисля, че много добра работа е свършена", обясни Ненков.

По думите на зам.-директора на института по археология към БАН Христо Попов, предметите са уникални и най-вероятно датират от 4 век преди новата ера. Тепърва предстои да се разбере и къде точно са били открити те.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още