Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Снимките и видеата от спалнята на Борисов са манипулирани

Закон и ред

Снимките и видеата от спалнята на Борисов са манипулирани

Снимките и видеата от спалнята на Борисов са манипулирани - Tribune.bg

От прокуратурата обявиха резултатите от проверката за това кой е снимал

От прокуратурата обявиха резултатите от проверката за това кой е снимал в спалнята на премиера Бойко Борисов.

На 29.07.2020 г. Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по публикации в средствата за масово осведомяване и образува досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, ал. 1 от НК - използване без надлежно разрешение по закон на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Поради засиления обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК, Софийска градска прокуратура предоставя следната информация:

По досъдебното производство са назначени и изготвени технически експертизи на публикувани в медиите снимки и видеозапис, за които се твърди, че са направени в жилището, ползвано от министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Предоставените за изследване файлове са с лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им. Част от тях са с променени дати на заснемане - 2013 година, 2021 година, 2024 година, докато датите, извлечени чрез експертизата от файловете са 25 септември 2017 година, 4 януари 2019 година, 6 февруари 2019 година. Една от снимките е с намалени размери. Според експертното заключение при две от снимките се наблюдава, че предметите, намиращи се на нощното шкафче, са подредени по изключително сходен начин, въпреки че самите снимки, според данните, извлечени от файловете, трябва да са били заснети в изключително дълъг промеждутък от време - близо година и половина.

По отношение на видеозаписа е установено, че във времевия промеждутък от 21-вата до 22-рата секунди за кратко се вижда отражението на снимащия - жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса, но поради лошото качество, както и поради това, че се касае за отражение, за експерта е трудно да определи повече детайли. С оглед установяване самоличността на лицето от видеозаписа са събрани възможните доказателства, но до момента същото не е установено.

В експертните заключения се отбелязва, че анализираните файлове не са оригиналните, поради което е невъзможно само въз основа на данните от тях да бъдат направени категорични изводи какво и кога е било заснето. Въпреки проведеното обективно, всестранно и пълно разследване, не може да се установи на кои дати са направени снимките, дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински, какво е тяхното количество и общата им номинална стойност, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни, нито чия собственост са те.

Въз основа на тези обстоятелства наблюдаващите прокурори не намират, че по делото са налице доказателства за престъпление, свързано с естеството на вещите от снимките и видеозаписа, произхода на тези вещи или режима на тяхното държане, което да налага отделяне на материали по реда на НПК. Това е така, защото независимо за какво престъпление по НК се извършва разследване, основният въпрос, на който следва да се отговори, е - отразяват ли веществените доказателства по делото обективната действителност. При установената фактическа обстановка, след провеждане на всички възможни към момента действия по разследването, категорични доказателства в тази насока не са събрани.

СГП обръща внимание на една от възможните хипотези по делото, с оглед задължението си да уведоми компетентната прокуратура при данни за осъществен състав на друго престъпление, различно от предмета на разследване по досъдебното производство. Касае се за предположението, изложено от свидетели по делото, че приобщените видеозапис и снимки отразяват специално аранжиран интериор с вещи, с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Тази хипотеза е в унисон с други, установени в хода на разследването доказателства - от изготвената техническа експертиза може да се изведе предположение, че видеозаписът и заснемането са извършени от лица извън служителите на НСО; налице са манипулации на данните за файловете и не е възможно да се установи действителната дата на заснемането. В тази връзка следва да се изясни има ли пропуски и нарушения при изпълнение на служебните задължения на съответните служители на НСО, свързани с ефективното осигуряване на личната охрана на министър-председателя на Република България и външната охрана на жилището, което обитава. Поради това наблюдаващите прокурори са отделили съответните материали, които са изпратени по компетентност на Военноокръжна прокуратура.

След извършване на всички възможни действия по разследването, екипът от прокурори счита, че са налице основания за спиране на наказателното производство поради неразкриване на извършителя на престъплението.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (11)

Аз,тартаковер ,тракторист и онанист Една жена във входа,каза,че е близка с леля му на Борисов и това,което казва прокуратурата е една долнопробна манипулация на нас интелектуалците,които чакаме по цял ден на прозореца,някой да мине и да каже някоя истина от първа ръка,за да можем да опровергаваме всички невежи и неуки българчета,обитаващи инернет мрежата!
22.12.2020 17:30 / Отговор
Татулова Смях се от сърце! Шедьовър направо!
22.12.2020 18:03
АХТУНГ, АХТУНГ...... СЕГА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЧАКА ЛУМПЕН РАДЕВ ПУБЛИЧНО ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА НАБЕЖДАВАНЕ НА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И НА БЪЛГАРИТЕ, ПОДКРЕПЯЩИ ГЕРБ, НАТО И ЕС!!
В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ ИМА ОБЩ СЪДЕБЕН ИСК КЪМ ИСТИНСКИТЕ МУТРИ, ОПИТАЛ МЕТЕЖ В БЪЛГАРИЯ......
22.12.2020 18:43
хахах наистина е добро
22.12.2020 18:54
смях Пълна гавра. Гешев, , мутрата Борисов нали .знае коя е прекрасната госпожа!
Ти въобще разпита ли го? Прокуратура по гербетариански.
22.12.2020 20:50
... С това, че прокуратурата не може да открие "прекрасната госпожица" напълнила шкафа на премиера с пари и злато е поредното доказателство за това колко тъпа е тя или по-скоро на колко тъпа се прави, също това е доказателство, че имаме премиер, който е с доказана деменция, след като не може да си спомни коя госпожица му е шетала из стаята в съдбоносния ден. Също така показва, че всички, които го пазят от НСО също са с мозъчен дефицит, след като никой не се е сетил да даде показания кого са пуснали в стаята на премиера.... Клети, клети мутри, айде вкупом вън!
22.12.2020 20:53
Покажи всички
Шок за протестърите Хаха сега ще се захапят за ......
22.12.2020 18:12 / Отговор
Анастас #
Всичко е за да се възпали
Малоумната ДСБерастия и ДеБъйските Олигофрени.
Целта е постигната, но пак са избузени
тъпунгерите от Отечествения Фронт срещу Борисов.

Глог - Мента и Валериан, че се задава 4-ти Мандат.

(психо аналитично)
23.12.2020 18:09
Верно, Фатмакът Радев, тартор на агитка "протестъри", май е време да се извини! Всъщност, той не заяви ли , че повече вярвал на Васил Божков-Черепа, отколкото на Прокуратурата? По-скоро , както спомена и Премиерът, е играл роля в "активното" мероприятие, и вече се набута като "политически" играч!
Когато Борисов заяви, че Фатмакът го наднича с дрон, си помислих че е нелепа шега! Радев вместо да излезе и да опровергае, се изпъчи и каза..." да, карал съм дрон , и изстребител съм карал"! Той даже се и гордее с постъпката си, толкова е тъп!
"Обикновен Помияр, Сър"!
22.12.2020 19:14 / Отговор
༼✪ل͜✪༽ᕗ Мунчо Нищото - ВЪН! Импийчмънт на Фатмака!
23.12.2020 16:08

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати