Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Софийската районна прокуратура: Заставаме зад избора на Иван Гешев

Закон и ред

Софийската районна прокуратура: Заставаме зад избора на Иван Гешев

Софийската районна прокуратура: Заставаме зад избора на Иван Гешев - Tribune.bg
Снимка:

„В унисон с апела на Асоциацията на прокурорите в България, ние прокурори и служители от Софийска районна прокуратура, изразяваме категоричната си позиция против безпрецедентния натиск върху кадровия орган на съдебната власт от различни политически и икономически кръгове, включително и от страна на определена група колеги съдии, продължаващ и след избора на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България“. Това се посочва в позиция на Софийската районна прокуратура по повод избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Софийските прокурори категорично се противопоставят на политизирането на избора и на уронва престижа на съдебната власт.

Ето какво пише още в позицията им:

Създаването на внушения за непрозрачност и предвидимост на проведената процедура и избор на главен прокурор, некореспондиращи и неподкрепени с конкретни факти и обстоятелства, е напълно недопустимо, доколкото същото, не само неоснователно уронва престижа на съдебната власт и в частност на Прокуратурата на Република България, но и засяга пряко авторитета на колегите, работещи съвестно и отговорно за законността, морала и справедливостта, както и поставя под съмнение безспорно високите нравствени и професионални качества на избрания кандидат.

Считаме, че подобни опити за политизиране на избора на г-н Иван Гешев кумулират ненужно напрежение и настройват общественото мнение, не само срещу категорично избрания кандидат за главен прокурор на Република България, но и срещу магистратската общност като цяло.

Изслушването на г-н Иван Гешев беше без аналог, както откъм публичност и прозрачност, така и като продължителност, през което време същият, запазвайки самообладание и добрия тон, отговори ясно и конкретно на многобройните въпроси от всякакво естество на членовете на Висшия съдебен съвет, в резултат на което получи одобрението на значителна част от тях. Подкрепата на всички членове на прокурорската колегия и повечето от тези на съдийската колегия потвърдиха доказаните качества на г-н Иван Гешев и официализираха в негово лице фигурата на новия главен прокурор на Република България. Демонстрираната от него решимост, непоколебимост и енергия да се бори с престъпността и да защитава законността и държавността, не следва да бъдат повод определена група съдии, представляваща много малка част от съсловната общност, да изразява позиции, да прави искания и да осъществява натиск към държавния глава и Висшия съдебен съвет за търсенето на дисциплинарна отговорност от кандидата и въобще за осуетяване на встъпването му като ръководител на Прокуратурата на Република България.

Намираме, че подобни действия подронват устоите на професията и интервенират в независимостта на съдебната власт, поради което се разграничаваме от същите и апелираме за тяхното прекратяване. В същото време, заставаме категорично зад избора на г-н Иван Гешев, не само защото същият е започнал професионалният път от най-голямата прокуратура в страната - Софийска районна прокуратура, впоследствие е минал през всички звена на системата и на практика е първият избран кандидат от професионалната общност, но и най-вече заради убедеността ни, че той е способен да утвърди позициите и значимостта на Прокуратурата на Република България в установяването и отстояването на законността в държавата.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема