Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Специализираната прокуратура се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград

Закон и ред

Специализираната прокуратура се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград

Специализираната прокуратура се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград - Tribune.bg
Снимка:

Възложена е проверка на ДАНС по случая

Специализираната прокуратура се самосезира по повод публикация в Медиапул („Ботевград на път да стане втори Перник заради частна ВЕЦ на Златеви“), както и публикации в други електронни и печатни медии в периода 28-30 декември 2019 г., основани на изявления на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за потенциална скорошна водна криза в града. Това съобщиха от държавното обвинение.

Според изложените в публикациите данни, при сегашните налични водни количества от полезния обем на язовир „Бебреш“ (основен водоизточник на Ботевград) и сегашния приток и отток, вода за питейно-битово снабдяване на града ще има за още около 6 седмици. Останалите налични водоизточници не могат да задоволят нуждите на ботевградчани.

Според кмета Иван Гавалюгов причина за потенциалната водна криза в града е не само остарялата ВиК мрежа, но и действащата от 2014 г. частна ВЕЦ „Бебреш“, собственост на дружеството „Агрохолд“ с управител бившия кмет на Правец Васил Златев. Според цитираните думи на кмета на Ботевград тази централа „работи извън обхвата на своето разрешително“.

С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура е възложена проверка на ДАНС по изнесените в публикацията данни. Дадени са конкретни указания за работата по установяване на изнесените в публикацията обстоятелства, в т.ч.:

-да се изясни как, откога и при какви обстоятелства работи частната ВЕЦ, описана в публикациите, като се приложат и съответните документи;

-да се изискат съответните справки за обстоятелствата, касаещи намаленото количество вода в яз. „Бебреш“, както и за това какви мерки са били предприети за решаване на проблема с недостига;

-да се изясни дали действително за гражданите на община Ботевград има опасност от режим на вода за питейно-битови нужди, откога и по какви причини;

- да се изискат експертни справки с данни за количеството на водата в яз.  „Бебреш“, в която да се посочи какъв е очакваният прогнозен период, за който тя ще бъде достатъчна. Следва да бъде изяснено налице ли са други източници на вода за питейно-битови нужди в община Ботевград.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети