Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Спецпрокуратурата поиска отстраняване от длъжност на кмета на Годеч

Закон и ред

Спецпрокуратурата поиска отстраняване от длъжност на кмета на Годеч

Снимка:

Радослав Асенов е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група

Специализирана прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искания за отстраняване от длъжност на кмета на община Годеч Радослав Асенов и на заместник-кмета на общината Надя Сотирова.

В хода на образувано от Специализирана прокуратура досъдебно производство двамата са привлечени като обвиняеми за това, че Радослав Асенов ръководил, а неговият заместник Надя Сотирова участвал в организирана престъпна група, създадена с користна цел. А именно - да върши съгласувано в страната длъжностни и документни престъпления, незаконно придобиване на парични средства от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд „Земеделие".

Организираната престъпна група е действала на територията на Софийска област и София-град. За участие в нея са привлечени в качеството на обвиняеми още две лица.

В хода на разследването, на 11.02.2021 г. на територията на гр. Годеч и гр. София бяха извършени 18 претърсвания и изземвания, в т.ч. в служебни помещения в община Годеч и в Областната дирекция по безопасност на храните. Иззето бе голямо количество книжа, платежни документи на подставени лица, както и парични суми в лева.

С постановление на наблюдаващ прокурор на кмета на община Годеч Радослав Асенов е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари" в размер на 90 000 лева. Същата по вид мярка е взета и на Надя Сотирова. На двамата обвиняеми са наложени и забрани да напускат страната.

Събирането на писмени и гласни доказателства по досъдебното производство продължава. Прокуратурата иска отстраняване от длъжност на двамата, тъй като престъпленията, за които са обвинени, са извършени във връзка с работата им. Налице са доказателства, че ако

продължат да заемат длъжностите си в администрацията на община Годеч, това би попречило на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи заседание по искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на двамата обвиняеми.  


Коментари (1)

Бай Гроздан Ама как си му личи какъв прекрасен младеж е този, бравос! То интелект, то честност, то искреност, то доброта, направо извират от всяка пора на лицето му! И колко умно гледа – а-ха и ще проговори! Ами време е, значи, да наметне ямурлука, па да грабне гегата, па да запее на своята изгора „Изкарай, Гано, говедата, и наш‘те, Гано, и ваш‘те…“! Хвалъ на таквизи кметове!
25.02.2021 14:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още