Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Спецпрокуратурата в международно разследване на престъпна група, превозила 350 нелегални мигранти

Закон и ред

Спецпрокуратурата в международно разследване на престъпна група, превозила 350 нелегални мигранти

Снимка:

Мигрантите са плащали между 2000 и 2500 евро на човек, а при едно преминаване през границата са превозвани 15 човека

Специализираната прокуратура е участвала в международен екип за разследване на престъпна група, превозила 350 нелегални мигранти през границата на Гърция.

При едновременни и координирани действия на територията на двете държави са задържани общо 11 души, пет от които на територията на България, заподозрени в съпричастност към престъпната дейност.

Нелегалните мигранти са превозвани през сухопътната граница от Турция в Гърция, но не през определените за това места, с мощни високопроходими моторни превозни средства до региона на град Солун. Българската част от организираната престъпна група е осъществявала логистична подкрепа за незаконното преминаване на държавна граница, като е предоставяла необходимите автомобили.

Групата е действала от 2 години, като е превозила около 350 нелегални мигранти при общо 56 незаконни преминавания на границата на Гърция.

Мигрантите са плащали между 2000 и 2500 евро на човек, а при едно преминаване през границата са превозвани 15 човека.

За извършване на незаконната си дейност престъпната група е използвала повече от 89 луксозни високопроходими моторни превозни средства, предоставени от българските участници в групата. Останалите членове - гръцки, турски и грузински граждани, са организирали и извършвали незаконните преминавания през границата на Гърция.

В деня на едновременните координирани действия по разследването са извършени претърсвания и изземвания в България и Гърция на 15 места, иззети са 29 моторни превозни средства, компютри, GPS оборудване, мобилни телефони, документи, пари и устройства за добиване на биткойни. В България са иззети 11 превозни средства, над 30 телефонни апарати, множество документи, GPS оборудване, над 4000 евро и машина за добиване на биткойни.

Разследването на дейността на организираната престъпна група е започнало в края на 2018 г., а през месец септември 2020 г. Евроджъст е съдействал за създаването на първия по рода си съвместен екип за разследване между гръцките и българските правоохранителни органи.  

СпецпрокуратураСпецпрокуратура


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още