Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Спецсъдът отрече да е издавал разрешения за подслушване на политици

Закон и ред

Спецсъдът отрече да е издавал разрешения за подслушване на политици

Снимка:

По повод на отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение „Демократична България“ за това, че Специализираният наказателен съд (СНС) е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо политически ангажирани фигури, е извършена проверка в съдебните регистри. От нея е установено, че от СНС не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите.

Това се посочва в позиция на Специализирания наказателен съд, изпратена до медиите.

Дейността на съда по прилагане на Закона за специалните разузнавателни средства се проверява ежегодно от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. До момента в докладите не са констатирани никакви нарушения в тази дейност, отчитат от съдебната институция.

„Няколкократно е посочвано, че „съдебният контрол върху исканията за прилагане и използване на СРС е значително завишен“. И през настоящата година съдът ще изпълни законовите си задължения да представи пълната информация за осъществените правомощия по НПК и ЗСРС на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства”, посочват още от специализирания съд.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още