Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Спецсъдът отрече да има натиск и тормоз по делото срещу Дянков, Прокопиев и Трайков

Закон и ред

Спецсъдът отрече да има натиск и тормоз по делото срещу Дянков, Прокопиев и Трайков

Снимка:

Близо 4 часа разпитваха зам.-управителя на „Инженеринг Сервиз“ ООД - оценител на акциите на ЕВН

Специализираният наказателен съд отрече да има натиск и тормоз в хода на делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев - обвинени, че през 2011г. са участвали в продажбата на държавния дял от акциите на електроразпределителното дружество ЕВН на занижени цени, което е ощетило хазната с 28 млн. лв. Това стана в отговор на защитата на обвиняемите, която се опита да опази от многобройните въпроси на прокуратурата свидетелката по делото Бойка Бончева, заместник-управител на „Инженеринг сервиз“ ООД, изготвила оценките на акциите на ЕВН.

И тримата финансисти присъстваха на съдебното заседание днес. Екипът на защитата им пък се беше подготвил сериозно за отбрана със два-три стека студена вода и дузина кофички кафета. От тримата подсъдими само Трайчо Трайков стоеше спокойно на мястото си, докато Симеон Дянков и Иво Прокопиев се разхождаха нервно в залата, разменяха реплики, двусмислени усмивки и жестове, което накара обвинението да протестира, че се нарушава реда в залата и Иво Прокопиев не се намира в кабинета си.

След близо четири часов разпит на заместник-управителката на фирмата-оценител на акциите на ЕВН- „Инженеринг сервиз“ ООД, Бойка Бончева потвърди показанията си от 9.02.2016г. само със забележката, че някои изречения не отговарят на изказа ѝ.

„Никога не сме имали достъп и контакти с мажоритарния собственик на ЕВН-Австрия. Данните за пазарните потоци ни се предоставяха от Петър Василев от „Булброкърс“, заяви пред съда Бончева. Тя призна, че е била изненадана от факта, че „Булброкърс“ е пренаел компанията си „Булброкърс кънсълтинг“, която пък впоследствие е наела фирмата ѝ като подизпълнител.

На „Инженеринг сервиз“ ООД не е поставяно условието Петър Василев да участва в екипа по оценката на акциите, но без него и данните, които е предоставил, изготвянето на оценката на акциите на компанията ЕВН не е било възможно, увери Бончева. Тя не знае чий служител е Василев на „Булброкърс“ или „Булбръкърс кънсълтингс“, за нея това е едно и също. В показанията си от 9.02.2016г. тя посочва, че не е знаела, че ЕВН са основен клиент на възложителя. Оценителят е бил убеден, че избраните два метода за оценка от „Булброкърс“ – на дисконтираните парични потоци и на пазарните множители, дори и да доведат до известно намаляване на стойността на акциите на ЕВН, това ще бъде компенсирано при последващата продажба на Българска фондова борса. Бончева признава, че е била изненадана от шефа на Комисията за финансов надзор по това време Стефан Мавродиев, който е обяснил за манипулациите по време на борсовата търговия с акциите на ЕВН. Затова фирмата ѝ е отказала по-нататъшно сътрудничество с „Булброкърс“.

Картината за изготвяната оценка на акциите на ЕВН се допълни и от друг служител на фирмата-оценител Атанас Гиндев. Като свидетел по делото той разясни преди изслушването си, че при единия метод на оценка е използван коефициент „Бетата“ за електропреносната мрежа на САЩ, защото към 2011г. не е наличен европейски аналог. Този коефициент се появява в Европа едва през 2012г.

На заседанието днес съдът трябваше да изслуша седем свидетели, от които се явиха само пет.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив