Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Спецсъдът ще гледа делото срещу Петър Москов за турските ваксини

Закон и ред

Спецсъдът ще гледа делото срещу Петър Москов за турските ваксини

Снимка:

Днес Специализираният наказателен съд ще заседава по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, предаде БГНЕС.

Москов и заместникът му Адам Персенски са обвинени за приетите като дарение през 2015 година от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим – 0.5 мл.” и 100 хил. дози ваксина "Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България.

Второто обвинение е за улесняване сключването на неизгодна сделка с Бул Био ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ".

Делото тръгна по същество през септември 2018 година, а в началото на октомври в спецсъда бяха разпитани като свидетели бившите министри Ивайло Калфин, Румяна Бъчварова, Николай Ненчев и Теменужка Петкова.

Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв., но има и неимуществени такива. Освен Москов и Персенски, обвиняеми по делото са още Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.

В Специализирания наказателен съд беше разпитан и бившият шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова. Тя даде подробни показания за целия законов механизъм, по който се извършват бартери и дарения на медикаменти.

В началото на тази година, през февруари, самият Петър Москов заяви, че според него делото не е за ваксини, а за внесено ДДС.  

 


Коментари (1)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ ПОЖАРНИКАРА "БУДА“☭ СЪЩО ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН, ЗАЩОТО СЕ ХВАЛЕШЕ, ЧЕ ЛИЧНО Е ДОГОВОРИЛ ОТРОВНИТЕ ВАКСИНИ С ЕРДОГАНЯ
16.12.2020 09:05 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още