Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Спряха делото за клевета на Петков срещу Борисов заради имунитета на лидера на ГЕРБ

Закон и ред

Спряха делото за клевета на Петков срещу Борисов заради имунитета на лидера на ГЕРБ

Спряха делото за клевета на Петков срещу Борисов заради имунитета на лидера на ГЕРБ - Tribune.bg
Снимка:

Искът бе заведен от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков през миналата година

Делото, което бившият премиер Кирил Петков води срещу другия бивш премиер Бойко Борисов беше спряно в Софийски районен съд.

То е частно наказателно и причината да бъде стопирано е, че Борисов като народен представител има депутатски имунитет. Съдът обясни, че е видно от сайта на Народното събрание, а и публична информация, че той е депутат.

Адвокат Менко Менков коментира, че в закона, по този вид дела, няма възможност Борисов да се откаже от имунитета си. Той потвърди, че делото може да продължи, след като лидерът на ГЕРБ престане да бъде народен представител. На въпрос колко време остава, докато изтече давностният срок по делото, адвокат Менков обясни, че за въпросното деяние той е четири години и половина, като остават повече от три години до изтичането му, предава БТА.

Делото в Софийския районен съд беше заведено през 2022 г. от Кирил Петков във връзка с изказвания на Борисов по време на газовата криза, че Петков и Асен Василев са се облагодетелствали от посреднически фирми. Според лидера на ГЕРБ държавата е била ощетена с милиони чрез посредници, които са внасяли газ от „Газпром“, но доста по-скъпо.

На 24 август 2022 година Петков обяви, че ще съди лидера на ГЕРБ. Петков оцени претърпените поражения от думите на Борисов на половин милион лева и внесе лично иска в наказателното отделение на Софийския районен съд. Тогава от ГЕРБ обявиха, че това не е правилният съд, защото там се гледат искове до 25 хил. лв., както и че не са платени таксите върху иска. От „Продължаваме промяната“ ги опровергаха и публикуваха платежно нареждане за 12 лева държавна такса. В крайна сметка на този етап е предявен само частичен иск за сумата от 10 000 лева. Досега по делото бяха разпитани свидетели и назначени експертизи.

До момента Борисов не е присъствал на заседания по делото, като според защитата му, той не е длъжен да се яви в съда, защото делото е от частен характер.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати