Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Старт на делото за побоя над Християн Пендиков в Охрид

Закон и ред

Старт на делото за побоя над Християн Пендиков в Охрид

Старт на делото за побоя над Християн Пендиков в Охрид - Tribune.bg
Снимка:

В Охрид започна делото за нападението срещу 21-годишния Хриситян Пендиков, който беше жестоко пребит на 19-ти януари тази година, предаде БГНЕС. Делото се гледа при огромен журналистически интерес и засилени мерки за сигурност.

В нападението срещу Пендиков участваха двама души. Основният участник Илия Спесевски бе пуснат на свобода миналата седмица, след като престоя един месец в ареста. Вторият заподозрян се предаде на органите на реда сам преди седмица.

Прокуратурата в града официално съобщи, че Пендиков е пребит поради българската си етническа принадлежност. Заплахите срещу Пендиков и семейството продължават и след тежкия инцидент. В местните медии, но и много политици, непрекъснато внушават, че става въпрос за "криминално престъпление", което няма политически и етнически мотиви.

Преди два дни македонският вицепремиер Боян Маричич дори призова прокуратурата в РС Македония да започне разследване срещу Християн Пендиков "заради обидите, които той е нанесъл на македонците".

След побоя Пендиков заяви, че за съжаление "в РСМ е нормално да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин и от полицията нищо да не предприемат“. "Пендиков ще трябва да докаже тези си твърдения - че българите в Македония са малтретирани. Това не е вярно. Не е вярно, че е нападнат, защото е бил българин. Разбира се, че ние не оправдаваме насилието", каза Маричич и призова прокуратурата да се заеме със случая. Маричич отговаря за евроинтеграцията на РСМ в кабинета на премиера Димитър Ковачевски.

През последните месеци имаше няколко посегателства срещу българския клуб "Цар Борис III", където Християн Пендиков е секретар. Срещу клуба имаше и стрелба с огнестрелно оръжие, но до момента няма задържани, нито пък официална информация, че органите на реда издирват извършителите. Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети