Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Стефан Петров беше избран във ВСС от квотата на следователите

Закон и ред

Стефан Петров беше избран във ВСС от квотата на следователите

Снимка:

Той ще заеме мястото на внезапно починалия Евгени Диков

Стефан Петров е най-новият член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Той беше определен след пряк избор, в който участваха 73 процента от имащите право на глас следователи, предаде БНР. Чрез информационната система за електронно гласуване през интернет са гласували 287 от следователите в страната.

С хартиени бюлетини на място в заседателната зала на Националната следствена служба упражнили правото си на вот са 12 следователи. Стефан Петров бе единственият кандидат за поста. Той бе номиниран от 62-ма следователи.

Петров е завършил право в Академията на МВР. Работил е само като следовател и вече е бил член на ВСС в мандата му от 2007 до 2012 година от парламентарната квота като номинация на ДПС. Миналата седмица той представи концепцията си и отговори на близо 30 въпроса на свои колеги и на неправителствени организации на онлайн общо събрание.

Като свои приоритети посочи увеличаване на натовареността на следователите и издигане на престижа на професията. Обяви се против новата фигура на специален прокурор, който да разследва обвинител №1 и защити предложените за европейски делегирани прокурори следователи.

Категоричният избор на начин на гласуване на следователите беше електронно. Едва 12 от тях избраха хартиена бюлетина.„Против“ нямаше. Имаше обаче 24 недействителни бюлетини.

Стефан Петров, който ще довърши мандата на внезапно починалия Евгени Диков, тоест ще е съдебен кадровик до октомври 2022 година, благодари на гласувалите и каза, че голямата активност го задължава да работи за техните интереси.

C нeгoвия избop се попълва едно от двете вакантни места в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Другото е непопълнено от февруари миналата година, когато избраната от парламентарната квота Пламена Цветанова стана заместник на главния прокурор Иван Гешев. Отиващото си 44-ото Народно събрание така и не откри процедурата за избор на нов съдебен кадровик на нейното място.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още