Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Стотици опити за представяне на фалшив трудов стаж пред НОИ

Закон и ред

Стотици опити за представяне на фалшив трудов стаж пред НОИ

Снимка:

Кандидат-пенсионери мамят със стажа, за да получат по-високи пенсии

Стотици случаи на опити за представяне на фалшив трудов стаж пред Националния осигурителен институт/НОИ/ за получаване на пенсия, отчитат от институцията.

Териториалната дирекция на института в Кърджали отчита 53 подадени сигнала до прокуратурата за съставяне на неистински официални документи за стаж през миналата година. До този момент са разкрити още 47. Така само за последните 19 месеца 100 са случаите, предадени на прокуратурата.

1200 лева глоба ще трябва да плати поредният кандидат, пожелал да се сдобие неправомерно с пенсия в региона, след като е входирал документи с неистинско съдържание за стажа си пред НОИ. Човекът е с двойно гражданство – българо-турско и съдът го освободи от наказателна отговорност.

Кандидат-пенсионери у нас продължават да мамят със стажа, за да получат високи пенсии. От началото на 2019 г. досега от пернишкото ТП на НОИ до районната и окръжната прокуратура в Перник са подадени 14 сигнала за представяне на документи със съмнения за неистинност по повод на заявления за отпускане на пенсии, показва бюлетинът на НОИ. Във връзка с тези сигнали са постановени 11 осъдителни решения или присъди, едно лице е осъдено за съставяне на неистински документ.

Моментна амнезия обхваща граждани, били клиенти на НОИ заради ползване на парични обезщетения за безработица. При отпускането на въпросните обезщетения лицата не са посочили трудов стаж при въпросните осигурители, при пенсионирането обаче декларират, че притежават такъв стаж.

При друга измама кандидат-пенсионери при подаване на заявление за отпускане на пенсия прилагат документи за осигурителен стаж и доход, издадени от голяма минна компания. Извършени са съответните проверки и се оказва, че лицата не фигурират в предадените в осигурителния архив на НОИ разплащателни ведомости.

При контакта със синдика на дружеството е установено, че такива документи не са издавани, не са регистрирани в изходящите дневници, посочени са несъществуващи изходящи номера. Подадени са сигнали до районна прокуратура, като лицата са осъдени за ползване на неистински документи.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още