Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Строеж без документи е открит при проверка в Пасарел, възложена от ВАП

Закон и ред

Строеж без документи е открит при проверка в Пасарел, възложена от ВАП

Строеж без документи е открит при проверка в Пасарел, възложена от ВАП - Tribune.bg
Снимка:

ДНСК е сезирала кмета на район „Панчарево“ да извърши подробна проверка и съобразно резултатите да се предприемат съответните действия

По време на възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) проверка Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) са открили строеж на два етажа, за който не са представени документи. Сградата се намира в района на ловно стопанство „Искър“ в Пасарел.

Във ВАП е образувана преписка по повод публикация в новинарски сайт от 04.08.20 г. В статията са изложени обстоятелства за това, че дружество работи по съвместен договор с ловно стопанство „Искър“ на територията, под обхвата на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП ДП) към Министерството на земеделието, храните и горите, като в тази връзка се извършва строителство на хотелски комплекс върху държавна гора.      

По време на проверката на място, извършена от МЗХГ е установено, че има наличие на „груб строеж“, с изпълнен покрив, стоманобетонова монолитна конструкция на два етажа в най-високата си част. В хода на проверката от дружеството не са предоставени документи, относими към констатирания строеж.

От одитния доклад на МЗХГ, изпратен до ВАП, става ясно още, че дружеството не е изпълнило поетите задължения за даряване на средства, с което изпълнителят е спечелил конкурса. По време на одита е предоставено на одиторския екип писмо от 12.08.2020 г. до Председателя на Управителния съвет на ЮЗДП ДП, в което изпълнителният директор на дружеството предлага УС на ЮЗДП ДП да вземе решение за приемане на натрупаните от 2016 г. до момента, но невнесени парични средства  - в размер на 600 000 лв., с цел стартиране на ново инвестиционно намерение (извършване на ремонтни дейности на ДМА и/или строителство на нови ДМА, и/или закупуване на ДМА, свързани с ловностопанската дейност на ТП „ДГС Искър“). В договора не се включват строително-монтажни работи по изграждане на ловни бази.

Във ВАП е постъпил доклад от проверка, извършена от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), който също сочи за липса на документи за строежа, както и на данни за одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж в поземлен имот в Пасарел, район „Панчарево“.

При извършената проверка на място, от служители на ДНСК е съставен констативен акт, придружен със снимков материал, от който е видно, че в непосредствена близост до съществуваща сграда „Ловен дом“ е изпълнена сграда на етап „груб строеж“. Строежът не е ограден със строителна ограда, няма информационна табела и не е обезопасен. Не са представени строителни книжа и документи, както и актове и протоколи по време на строителството, относими към изпълнението на строежа. Изградена е бетонова ограда, за която също не са представени строителни книжа.

ДНСК е сезирала кмета на район „Панчарево“ да извърши подробна проверка и съобразно резултатите да се предприемат съответните действия по реда на ЗУТ. При установени нарушения на нормативната уредба по устройство на територията да бъдат образувани административни производства.

От страна на ВАП ще се изиска цялата информация за резултатите от дейността на контролните органи.                                         


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

Валежи и гръмотевици, температурите падат

Валежи и гръмотевици, температурите падат

Обявен е и оранжев код за три области в Южна България, както и жълт код за останалата част от страната – за гръмотевични бури в Северна и Южна България, и за силен вятър в Югозападна и Източна България със скорост около 15-20 м/с

виж още