Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Има ли мистериозен осми оцелял? 52-ма преминават границата, 44 загиват, но 7 са в болница

Закон и ред

Има ли мистериозен осми оцелял? 52-ма преминават границата, 44 загиват, но 7 са в болница

Има ли мистериозен осми оцелял? 52-ма преминават границата, 44 загиват, но 7 са в болница - Tribune.bg

Свидетел от автобуса твърди, че има осми човек, който се е спасил през счупеното стъкло

„Циркулират доста спекулативни теории, обикалят поне 20 очевидци на събитието, а всъщност няма нито един и вече трети ден всякакви експерти обикалят телевизиите“, обяви шефът на НСлС Борислав Сарафов по повод тежката катастрофа на „Струма“, при която загинаха 45 души.

Той заяви, че са разпитани  двама от пътуващите в автобуса, които са били будни и дават точни показания за събитията през трагичната нощ. В момента се разпитват още двама от пострадалите.

Аутопсиите са готови и показват, че всички пострадали са загинали основно от задушаване, а не от травми при катастрофата или разкъсвания от взрив.

Тиражират се версии за туби с гориво, която категорично е отхвърлена. Намерени са три туби, в които има остатъци от нафта, не са били пълни и не са се възпламенили. Няма находки на бензин и други запалителни материали, освен обичайните, като дизел и масло.

Категорично е отхвърлена версията за терористичен акт. Взехме ацетонови обтривки с оглед на взривни вещества и показанията на оцелелите пътници, категорично се отхвърля. Днес ще продължат разпитите, огледите, както и на автобуса, който се съхранява и ще бъде огледат от експерти с оглед да се направи окончателна преценка дали има техническа неизправност. „Водеща и основна версия се очертава тази за човешка грешка“, обясни Сарафов и допълни, че се проверява и версията за лоша маркировка, сигнализация организация на пътната обстановка, която според експертите е една от причините. Мантинелата на която автобусът буквално се е нанизал е опасна и въобще не е трябвало да бъде там.

„Този трагичен инцидент доведе до решение още днес да се разпореди проверка на ВКС, която да извърши проверка на пътната сигнализация и маркировка на магистралите и републиканските пътища. Аз бях на мястото на инцидент, видях струпаните и овъглени трупове и части от тела, гледката беше ужасяваща. По-тежка беше ситуацията, когато заедно с главния прокурор на Македония посетихме седем от оцелелите. Всеки беше настанен в отделна стая, в отлични условия, като за тях се грижат най-добрите специалистите. Това, което търсеха те беше своите близки, един майка си, друг съпругата си, трети питаше за детето си, но те бяха там в автобуса си. Срещнах се с момче на моята възраст, като му казах, че е герой, защото е счупил задното стъкло и каза, че са се спасили 8 човека. При огледа са намерени 44 трупа, ние знаем за 52-ма пътника. Остава голямата загадка къде е осмото лице. Не искаме да вкарваме объркване, може да се касае и за объркване“,  заяви Милева. Момчето е разпитано от следователи и отново е потвърдило, че са се спасили 8 човека. Предстои да се изясни, дали един пътник не се е прекачил в друг автобус.

Пътните експерти разкриха, че шофьорът се е отклонил в дясно без да е ясно защо и се е нанизал на мантинелата, но спирачен път има. Така на практика вратите на автобуса са били затиснати и това е довело до тежката трагедия.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Струма
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати