Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Таен свидетел: Божков дал 5 млн. евро на Цветанов, адв. Марков – Това е абсурд

Закон и ред

Таен свидетел: Божков дал 5 млн. евро на Цветанов, адв. Марков – Това е абсурд

Таен свидетел: Божков дал 5 млн. евро на Цветанов, адв. Марков – Това е абсурд - Tribune.bg
Снимка:

Таен свидетел по делото за участие на Славчо Марков и Веселин Близнаков в организирана престъпна група/ОПГ/, ръководена от Васил Божков твърди в показанията си от 3 юли, че избягалият в Дубай бизнесмен е дал 5 млн. евро на доскоро втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, че са дадени пари още на Мая Манолова и Слави Трифонов. Това стана ясно на заседание на Апелативния спецсъд, който разгледа днес мярката за неотклонение на Славчо Марков и Веселин Близнаков. Това съобщи "24 часа"

Свидетелят с тайна самоличност под №525 потвърждава, че са били обезпечени много пари за юридическата защита на Васил Божков. За този разпит се разбра от обяснението, което Славчо Марков даде пред съда, че действително е бил служител ЦСБОП до 1997 г., че е бил началник в направление наркотици и после се е пенсионирал. Оттогава бившето топ ченге е адвокат. Самият Марков е защитник и на секретарката на Божков Йоана Чолакова, която пък е обвиняема по другото дело срещу бизнесмена.

По повод на твърденията, че е давал пари на известни хора, Славчо Марков обясни, че действително познава Цветан Цветанов, но защото е бил адвокат на Сергей Кацаров, който заедно с бившия вътрешен министър беше обвиняем по делото, станало известно като делото за "кечърите". Макар този свидетел да е таен, очевидно той за Марков е добре познат, тъй като той обясни, че това е бивш служител на службите, обвинен за педофилия.

В хода на разследването срещу ОПГ, ръководена от Васил Божков, в дома на Славчо Марков бяха открити принтирани снимки на лист А4 на прокурора Ангел Кънев заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов, като на листовете бил записан телефонът на Кънев и къде живее, както и данни за следователката Нели Тодорова - коя е тя, името на съпруга и на децата й.

В началото на заседанието прокуратурата поиска делото да се гледа при закрити врата, но съдът отхвърли искането. В залата присъстваха и десетина адвокати от Софийската адвокатска колегия, които са колеги на Славчо Марков.

Прокуратурата посочи, че Славчо Марков е човекът, който е бил връзката на Васил Божков с магистрати и представители на МВР, а Веселин Балтов, който е шеф на охраната на "Нове холдинг", е организирал кои хора да бъдат респектирани.

"Той/свидетел под №525/ стреля и със стратегическата информация, че се готви убийството на главния прокурор", коментира Славчо Марков. По думите му пликът със снимките на магистратите бил подхвърлен. Също така Веселин Балтов твърди, че 2-та грама кокаин са били подхвърлени.

По време на заседанието днес стана ясно, че един от свидетелите е Константин Бухлев, който се намира в затвора във Варна. По време на своите разпити в края на май той е заявил, че Роман Логвиненко, който беше осъден на 10 години, като организатор на покушението срещу Алексей Петров преди 5 г., му бил казал тогава, че поръчката за покушението идвала от Васил Божков. Тогава Логвиненко бил казал, че мишената е Алексей Петров, а другата мишена е Делян Пеевски. От тази връзка адвокатът на Славчо Марков - Владимир Манолов, попитал защо Бухлев не е разказал и тези неща преди 5 години.

Друг свидетел с тайна самоличност под №532 пък твърди, че в разговор Васил Божков му бил казал, че Веселин Балтов, който е бивш служител на Отряда за борба с тероризма, стрелял по Манол Велев през 2007 г. Защитата на Балтов - адв. Михалков, опонира, че по същото време юли 2007 г. клиентът му е бил на почивка в чужбина, като той беше довел и свидетели, които да потвърдят това, тъй като от МВР отговорили, че данните за пътуванията в чужбина се пазили 10 години. Съдът обаче отказа да разпита свидетелите, които бяха дошли.

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати