Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Тенчо Тенев арестуван за престъпление по служба и незаконни боеприпаси

Закон и ред

Тенчо Тенев арестуван за престъпление по служба и незаконни боеприпаси

Тенчо Тенев арестуван за престъпление по служба и незаконни боеприпаси - Tribune.bg
Снимка:

Грозят го до 8 години затвор и лишаване от право да заема държавна длъжност

Бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев, който в момента е началник на охранителна полиция в Асеновград, е в ареста за престъпление по служба и незаконни боеприпаси, съобщиха от пловдивската окръжна прокуратура.

Днес той е бил привлечен като обвиняем за това, че от февруари до 28 април т.г. в Асеновград е превишил властта си и без да има право, е избрал изпълнители за сключване на договори за дарения в полза на РУ-Асеновград на стойност 10 500 лева.

Тенев е обвинен и за това, че в с. Крум, обл. Хасково, е държал боеприпаси за огнестрелни оръжия без надлежно разрешение – 554 броя патрони от различен калибър – престъпление по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Установено е още, че обвиняемият е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ – Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности и др. на ползвани автомобили от районното управление в града. Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Тенев  подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания. Действията по разследването се извършват от екип от шестима следователи от Окръжен следствен отдел към ОП – Пловдив.

Арестът на Тенев е бил на 11 май 2021 г. в сградата на РУ – Асеновград. Извършени са били процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания на девет адреса, иззета е търговска и счетоводна документация,  както и боеприпаси, назначени са експертизи и др. Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив.

Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление е лишаване от свобода от 1 до 8 години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност, а за престъплението, свързано с незаконно държане на боеприпаси, законът предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети