Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Тихомир Безлов: Банди от София гастролират в страната

Закон и ред

Тихомир Безлов: Банди от София гастролират в страната

Тихомир Безлов: Банди от София гастролират в страната - Tribune.bg
Снимка:

В големите градове на страната кражбите се извършват от софийски престъпни групи, които гастролират, коментира за „24 часа“ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод изследване на Евробарометър.

„Навремето беше обратно - хора от вътрешността на страната идваха да крадат в София. Това е още един факт, който говори, че столицата има особено място при битовата престъпност“, смята експертът.

Изследването на Евробарометър сравнява 83 града в Европа, включително в Турция, Сърбия, Македония и други страни извън ЕС. Столицата е с второто най-ниско доверие между хората в изследваните европейски градове. „Може да се обясни с това, че София е град, който привлича миграция от цялата страна, докато към Бургас има значително по-малко миграция и тя е локална - от близките населени места. Това води до различно чувство на сигурност. В София, например, хората, които често сменят жилището си, които не познават съседите си, изпитват по-висока тревожност“, смята Безлов.

Според данните около 50% от престъпленията в страната са извършени в София.

„Само при част от престъпленията имаме подобна концентрация в столицата, но тези престъпления са по-чувствителни за хората. При кражбите на коли, например, в София са 52-56% от всички в страната. При този вид кражби виждаме как във времето този вид престъпност се е концентрирала в столицата. Преди 15-20 г. в София са ставали 30% от кражбите на коли в страната. Постепенно криминалният контингент очевидно се концентрира в София и софиянци стават по-виктимизирани в това отношение“, уточнява експертът. Според него основен проблем с доверието на хората в органите на реда е липсата на обратна връзка - хората да знаят какво се случва с тяхното разследване.

„Обикновено ако престъплението не бъде разкрито за 1 г., то дознанието се спира. След определен срок се прекратява. Това спиране хората го възприемат като липса на интерес, отказ от работа. Това силно обезкуражава, защото не се показва реално работата и преобладава нагласата, че нищо не се е свършило“, категоричен е Безлов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети