Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата пое казуса със съборения тютюнев склад

Закон и ред

Прокуратурата пое казуса със съборения тютюнев склад

Прокуратурата пое казуса със съборения тютюнев склад - Tribune.bg

Тютюневият град в Пловдив ще придобие статут на недвижима културна ценност

Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди проверка за събарянето на тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“.

Проверката е за законността при събарянето на сградата и е възложена на Икономическа полиция, предаде БНР. На базата на всички ще се установява дали действията на администрацията и собственика са правомерни или не.

Срокът за приключването е едномесечен.

12-те сгради от т.нар. „Тютюнев град“ в Пловдив от днес ще придобият статут на недвижима културна ценност.

Служебният министър на културата Велислав Минеков ще подпише решението на експертния съвет – това заяви самият той при среднощно посещение в Пловдив вчера, предаде БНТ.

До скандал се стигна, след като багери събориха почти изцяло една от емблематичните сгради. Министър Минеков бе категоричен, че ще принуди инвеститорите да възстановят сградата в предишния ѝ вид.

Той посети Пловдив за втори път по спешност, след като стана ясно, че тютюневият склад се разрушава незаконно.

„Това е унищожаване, което е повече от безобразие. Няма да го разреша на никаква цена. Вероятно те си мислят, че аз съм бездеен. Вероятно те си мислят, че аз съм подкупен. Вероятно си мислят, че ще бъда по някакъв начин заплашен. Няма да се случи“, закани се министърът, цитиран от Нова телевизия.

Минеков каза, че още днес ще подпише становище, с което да предотврати подобни случаи в бъдеще.

Въпреки че по-рано той блокира събарянето на сградите, късно през нощта то продължи. Полицията все още охранява тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“ 51 в града под тепетата. Културният министър пристигна около полунощ, но сградата вече беше бутната, а работниците си бяха заминали.

Фирмата, която е наета да събори склада, твърди, че има всички разрешителни.

Представител на собствениците на имота е заявил, че до момента на събарянето не са имали документ, че сградата е паметник на културата.

Разрушаването е спряно, докато не се установи има ли нарушения.

Проверка започна и Дирекцията за национален строителен контрол. Представител на община Пловдив не дойде на място.

Прокуратурата в Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди проверка по реда на надзора за законност във връзка със събаряне на сграда – тютюнев склад на бул. „Христо Ботев“.

Дадени са указания за приобщаване на всички документи с оглед установяване на правомерността или неправомерността на действия на администрацията и собственика по събарянето на бившия тютюнев склад.

Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР. Срокът за приключването е едномесечен.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети