Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Трима от групата за финансови измами остават зад решетките

Закон и ред

Трима от групата за финансови измами остават зад решетките

Трима от групата за финансови измами остават зад решетките - Tribune.bg
Снимка:

Спецсъдът остави трима от групата, обвинена във финансови измами зад решетките, а другите пусна под домашен арест. 

След тричасово заседание, съдия Цветан Колев остави зад решетките Кирил Джабаров, Йордан Моллов и Мая Господинова – тарторите на групата и тяхната счетоводителка. Светла Цонева, Ивайло Асенов и Фердинанд Николов са пусна под домашен арест с гривна за проследяване.

Едната жена била помощник-счетоводител и следяла движението на парите по различни сметки, а другата била ръководител на КОЛ-център, който осъществявал контакт с потенциални клиенти. Единият от задържаните мъже пък бил основното лице, което убеждавало клиентите да инвестират в акции още по-големи суми, а другият бил доверено лице на организаторите, пише БНТ.

Според съда Джабаров и Моллов има опасност да се укрият зад граница. Същото важи и за Мая Господинова.

Групата беше задържана след акция на МВР и ДАНС. Според прокуратурата има хора, които били измамени с около 1 млн. лв. Групата е заблуждавала хора, че ще им осигури закупуване на акции, които биха удвоили и утроили цената си. 

Минути след произнасянето на спецсъдът по мерките адвокатът Костадин Костадинов заяви, че това е пореден случай, в който защита и прокуратура са поставени в неравнопоставена позиция. „От няколко дни се тиражира, че е налице организирана престъпна група, която е извършвала финансови измами. Няма такива доказателства по делото. Това че някой е решил да инвестира и в някакъв момент не са се получили нещата и е претърпял загуби не означава, че е извършено такова престъпление“, коментира той.

Попитан защо са работили без разрешително, адвокат Костадинов заяви, че това предстои да се изясни. По думите му липсват данни и за корупция.

В зала обвиняемите имаха възможност на лична защита. В нея те разказаха какви са отношенията и позициите им във фирмата и бяха единодушни по отношение на това, че никого не са въвеждали в заблуждение. Считаният за един от ръководителите на престъпната група Кирил Джабаров заяви: „Фирмата ни работи на три континента, с десетки хиляди клиенти. Част от свидетелите, дали показания, са роднини, а други са получавали дивиденти и не знаем защо ни обвиняват. Нищо нередно не сме направили“, каза той и увери, че няма намерение да се укрива, а напротив – да съдейства на разследващите.

Фердинанд Николов пък се разплака и каза, че иска да се прибере при семейството си. Светла Цонева, която е единственото осъждано преди лице в групата беше пусната под домашен арест, за да се грижи за детето си, тъй като е разведена и родителските права са й присъдени.

Решението на спецсъда не е окончателно. Ако задържаните решат да обжалват, то заседанието на втора инстанция ще се състои на 6 април. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Трябва ли да има предсрочни избори?

Нов кабинет в рамките на този парламент или избори при първа възможност още през септември

Покажи резултати Скрий резултати