Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Цариградска отказа да седне до Зартова в комисията за Нотариуса

Закон и ред

Цариградска отказа да седне до Зартова в комисията за Нотариуса

Цариградска отказа да седне до Зартова в комисията за Нотариуса - Tribune.bg
Снимка:

„Тази мафиотска структура, която беше изправена и срещу мен, се случва с много сериозно политическо влияние, медийно участие, злоупотреба от страна на прокуратурата както с бездействие, така и с репресивно разследване, както и със злоупотреба със специални разузнавателни средства или с частни копроматни банки“. Това заяви съдия Владислава Цариградска, която бе поканена за изслушване от депутатите от временната комисия, създадена след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

Комисията започна със сериозни скандали кой къде да седне в залата. Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис, който също пръсъства категорично заяви, че не иска да сяда в близост до Невена Зартова. „Имам достатъчно доказателства, че Невена Зартова е допринесла Мартин Божанов да придобие този демоничен образ в обществото и съдебен чадър над него“, заяви Владислава Цариградска и подчерта, че вярва, че тя също има принос към заплахите срещу нея и семейството ѝ.

„Не искаме да сядаме до хората, които са ни създавали проблеми, но сме тук, казаха гръцките бизнесмени, вероятно визирайки отново Невена Зартова, която запази мълчание в началото на заседанието.

В крайна сметка се реши всеки от изслушваните да сяда самостоятелно на масата за изслушване, докато другите го изчакват настрани.

Комиията започна със закъснение като първа се изказа Владислава Цариградска. Съдията отново разаказа как са започнали заплахите срещу нея от страна на Мартин Божанов и групата около него.

Посочи и имената на адвокатите Велимир Атанасов и Калин Чанков като действали заедно с Божанов. Тя заяви, че има и още един човек, който вижда в залата в момента, но той е гражданин и не спомена името му.

Съдия Цариградска разказа как през годините са пренебрегвани фактите и доказателствата, които е давала на прокуратурата. Посочи, че не е била разпитана от съдия, което означава, че ако й се случи нещо, показанията й ще са без значение. Тя не е уведомявана какво се върши по разследването.

„Пепи Еврото и Мартин Нотариуса, както и държавния инструментариум разполагат с най-съкровените тайни на много от нас, допускам, че и на стоящи тук на тази маса“, добави съдийката.

Тя заяви, че никога не е искала охрана „Стаха Иху и после много тихо. Бях разпитана по мое желание“.

Цариградска посъветва депутатите да изискат от Сметната палата доклада за КТБ. Тя посочи и че Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) е един безполезен орган.

Според нея трябва да се провери какво е ставало с разрешенията, които съдията Георги Ушев - бившият председател на апелативния спецсъд, е давал за подслушване и следене на магистрати.

Тя добави, че в справка на ГДБОП за конфликта на Борислав Сарафов и Иван Гешев се криела важна информация. 

„Ако аз умра - нищо от това, което съм казала пред прокуратурата, няма да може да бъде използвано. Важният въпрос е кой не иска аз да имам достъп до материалите, за да изоблича бездействието срещу много други лица“, посочи още Цариградска. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати