Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Цацаров: Антикорупционната комисия е отнела 37 имота и 119 автомобила през 2019 г.

Закон и ред

Цацаров: Антикорупционната комисия е отнела 37 имота и 119 автомобила през 2019 г.

Цацаров: Антикорупционната комисия е отнела 37 имота и 119 автомобила през 2019 г. - Tribune.bg
Снимка:

Само за миналата година Антикорупционната комисия е отнела 37 имота и 119 моторни превозни средства. Това заяви в интервю за Нова ТВ председателят на КПКОНП Сотир Цацаров.

Общо 9 дела за отнемане на имущество са спрени след решение на Европейския съд, че една гражданска конфискация не зависи от присъда, произнесена по наказателно производство. Други 150 дела, по които комисията е ищец, са спрени заради тълкователно дело във ВКС за естеството на сроковете в хода на производството.

„Най-интензивните производства за конфликт на интереси са не толкова в централните органи на държавната власт, колкото в общинските администрации”, обясни още Цацаров.

„Работим като всички в условията на извънредно положение. Ние не сме на първа линия, но работим всеки ден, част от личния състав работи дистанционно от домовете си. Самата комисия заседава чрез видеоконферентна връзка. Най-тежко и будещо безпокойство е работата на колегите от оперативната служба. Това, което работим ние, е един постоянен поток, който не спира, защото и престъпленията не спират”, коментира Цацаров.

По думите му най-големият проблем за Комисията е кадровият недостиг. „В края на годината Комисията е имала 23% незаети щата – 100 незаети щатни бройки. Когато от 54 ръководни длъжности – 23 са незаети, това е сериозен проблем”, коментира Цацаров. „Когато в Антикорупционната комисия работят минимално хора и те са на ръба на своите възможности, това вече е проблем. Най-силната дирекция на Комисията работи с най-малко личен състав. Правим необходимото за попълване на тези щатове. Работим и за създаване на териториални поделения на КПКОНПИ”, обясни председателят на Комисията.

Освен това се работи за нова интернет страница, онлайн подаване на сигнали, има и замисъл за мини колцентър.

626 лица са подали декларации до момента. Срокът за подаване на тези декларации е до 1 месец след отмяната на извънредното положение”, каза Сотир Цацаров.


 

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети