Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Цацаров до „Репортери без граници“: Запорите на Прокопиеви са заради пране на пари

Закон и ред

Цацаров до „Репортери без граници“: Запорите на Прокопиеви са заради пране на пари

Снимка:

Правото на защита на Прокопиев следва поне да изключва спекулата, че има посегателство над свободата на словото, пише Цацаров

„Г-н Иво Прокопиев е обвиняем по две наказателни производства, едно от които вече се разглежда в съда по внесен срещу него и други лица обвинителен акт. Обвиненията касаят пране на пари и съучастие в длъжностно престъпление, като помагач на бивш финансов министър при продажба на занижени цени на държавен дял в енергоразпределително дружество. Процедурите в КПКОНПИ срещу него са стартирали в резултат на тези обвинения.“ Това обясни председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров в писмо до шефа на борда на "Репортери без граници" - Пиер Аски. Повод за писмото му е осъждането от страна на организацията на "растящия политически натиск над основната независима медийна група "Икономедиа", издател на "Капитал" и "Дневник" след серия публикации от въпросните медии.

Цацаров пише, че запорираното имущество няма никакво отношение към издателската дейност на Иво Прокопиев и неговата съпруга. Според официалната информация, действителни собственици на „Икономедиа“ АД – издател на „Капитал“ и „Дневник“, са Иво Прокопиев и още едно лице /Теодор Захов/. Спрямо г-н Захов КПКОНПИ не е предприемала никакви действия.

„. Нещо повече – издателската дейност не е нито основен, нито единствен източник на доходи за г-н Прокопиев. От събраните доказателства е видно, че той притежава дялове и акции в множество търговски дружества, които имат различен предмет на дейност – финансови операции, банкова дейност, недвижими имоти. В същото време, по нито едно от производствата, касаещи Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия, свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на „Икономедиа“ АД. Не са налагани каквито и да е обезпечителни мерки /възбрани, запори на банкови сметки и др./ на дружеството – издател на „Капитал“ и „Дневник“. Комисията няма претенции спрямо „Икономедиа“ АД и предявените в съда искове не са срещу това дружество. Спекулативните твърдения в тази насока станаха причина на 20.05.2020 г. това да бъде публично оповестено в прессъобщение на КПКОНП“, допълва Цацаров в писмото.

И още:“ Твърдяното „замразяване на банкови сметки и частни активи“ е по искане на Комисията, но с решение на съд. Нито една принудителна мярка не може да бъде наложена без съдебен акт. Г-н Прокопиев, както и всички други лица в производствата по отнемане на незаконно придобито имущество, разполага с всички средства за съдебна защита.

Мисията на „Репортери без граници“ е свързана с предаването на информация и изразяване на позиции, съобразно свободното вътрешно убеждение на всяка медия и всеки журналист. Към тази мисия се отнасям с уважение.

Г-н Иво Прокопиев има право да се защитава, както по обвиненията в извършени престъпления, така и в производството по отнемане на незаконно придобито имущество, с всички средства, които намира за необходими. Струва ми се обаче, че правото му на защита следва поне да изключва спекулата, че се извършва посегателство над свободата на словото.“

Цялото писмо е публикувано тук. 


Коментари (1)

Karabas Barabas Червенобузият чукундур Прокопчо беше вторият самозабравил се олигарх, след Банку Васил, дето се крие като плъх в Белград, който си мислеше, че ще може да управлява България по чехли пред телевизора. Само че, за негова най-голямо учудване и съжаление, другите се оказаха не чак такива тъпунгери, каквито ги смяташе разградския бузльо! Така че сега не „Репортери без граници“, ами и „Джедаи без граници“ да дойдат, няма кой да го спаси! Нали беше в Сингапур, що се върна? Ами защото в Сингапур разградски номера не минават и там се влиза в затвора, без да можеш да се жалваш и на арменския поп!
27.05.2020 19:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още