Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Цацаров: Има нужда от промени в закона за отнемане на незаконно придобито имущество

Закон и ред

Цацаров: Има нужда от промени в закона за отнемане на незаконно придобито имущество

Цацаров: Има нужда от промени в закона за отнемане на незаконно придобито имущество - Tribune.bg
Снимка:

3.5 млрд. лв. е претендираното имущество от КПКОНПИ по 65 дела. Признатите от съда искове през 2020 г. са за 12.2 млн. лв.

Общият размер на исковете срещу Васил Божков и свързаните с него лица е 278 млн. лв., обясни в интервю за БНТ шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров.

„Законът предвижда определена категория престъпления, които са свързани с получаване на незаконна облага или участие в организирана престъпна група. Механизмът е такъв. Когато прокуратурата повдигне обвинение за такова престъпление, постановлението се изпраща на КПКОНПИ. Тя започва проверка на имущественото състояние и ако установи несъответствие в имущественото състояние, имущество, за което няма законно обяснение, се стига до предявяването на иск пред съда“, припомни Цацаров.

По отношение на необходимостта на промени в закона, Цацаров заяви, че трябва по-голямо прецизиране при 50-те лица, определени за висши публични длъжности.

„Промени са необходими в частта, която касае отнемането на имущество. Има натрупана значителна съдебна практика, която трябва да намери отражение в разпоредбите на закона. Когато законът е правен, част от тази практика не е формиране. Сега и ние имаме практика, и съдилищата“, обясни Цацаров. И допълни:“ Трябва да има съвсем ясни гаранции за лицата, срещу които завеждаме определени искове за отнемане на имущество, че това ще става при пълно отчитане на тяхното имотно състояние и разликите между приходите и разходите“.

Цацаров коментира и идеята за въвеждането на фигурата на специален прокуро, който да може да разследва главния прокурор. Според него идеята е „екзотична“. „Ако възприемем на 100% тази идея, ние изхождаме от презумцията, че контролиращият главен прокурор е безгрешен“, каза Цацаров.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати