Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Цацаров поиска отнемане на българското гражданство на още двама чужденци

Закон и ред

Цацаров поиска отнемане на българското гражданство на още двама чужденци

Цацаров поиска отнемане на българското гражданство на още двама чужденци - Tribune.bg
Снимка:

Във Върховната касационна прокуратура са постъпили сигнали от ДАНС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнето гражданството на още двама чужденци, съобщават от Прокуратурата.  Цацаров предлага да се отнеме гражданството на египтянина Омру Махмуд Фаузи Дасуки и на израелеца Сахм Абдул Абдул Яги.

Омру Махмуд Фаузи Дасуки става български гражданин на 08.06.2018 г. Проверка обаче показва нарушение. Установено е, че придобитите от Дасуки български държавни облигации, като законова предпоставка за придобиване на българско гражданство, не са били налични като инвестиция дори и към момента на приключване на процедурата по придобиване на наше гражданство и не са установени инвестиции, които лицето да е поддържало в изискуемия се двугодишен срок.

На 24.04.2018 г. Сахм Абдул Абдул Яги придобива българско гражданство. Казусът при него е идентичен – посочените държавни ценни книжа не са били налични, а той също така не е правил инвестиции в продължение на 2 години, както се изисква.

До искането от страна на Цацаров се стига, след като във Върховната касационна прокуратура постъпват сигнали от ДАНС. Те са за допуснати нарушения в хода на процедурата по придобиване на гражданство. В сигналите е посочено, че чужденците не са изпълнили задълженията за направени инвестиции.

Досега главният прокурор поиска отнемането на българското гражданство на още няколко чужденци.

През месец юни 2019 г. Сотир Цацаров отправи предложения до министъра на правосъдието за отмяна на натурализацията по отношение на четири лица - Сергей Олегович Дружинин, Каир Закирович Рахимов, Владислав Леонидович Левицкий и Галина Олеговна Улютина. През месец юли 2019 г. отправя същото искане и по отношение на  лицата - Магди Мохеб Камил Кассабгуи и Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани.

Проверката на Върховната касационна прокуратура по сигналите на ДАНС и за други лица продължава.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети