Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ЦИК да освободи задържаните 228 машини на „Сиела Норма“, реши съдът

Закон и ред

ЦИК да освободи задържаните 228 машини на „Сиела Норма“, реши съдът

ЦИК да освободи задържаните 228 машини на Сиела Норма, реши съдът - Tribune.bg
Снимка:

Централната избирателна комисия трябва да освободи задържаните 228 машини на „Сиела Норма“, намиращи се в склад на „Карго Партнер“.

Решението е на Административен съд – София, взето на закрито заседание тази сутрин и цитирано в бТВ.

Производството е по жалба на „Сиела Норма“ срещу разпореждане на председателя на ЦИК, с което устройствата бяха задържани и не беше допуснато ползването им от техния собственик.

До това се стигна, след като от ГЕРБ обявиха, че у нас са внесени 228 машини за гласуване в повече, намиращи се в един склад с устройствата, които трябва да се използват за вота „2 в 1“ на 14 ноември.

В мотивите на съда пише, че ЦИК няма правно основание да задържа тези машини, защото те не са част от договора им със „Сиела Норма“. Според магистратите доводите на ЦИК са неоснователни, че не може да допусне безконтролното внасяне на устройства за гласуване в изборен период.

„Първо, по делото няма яснота дали машините са от същия вид, доколкото контейнерът, в който се съхраняват, не е разпечатан. Второ, не е ясно дали машините са снабдени със същия софтуер, който ЦИК е поръчала“, пише още в мотивите.

Решението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Върховния административен съд.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети