Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Цветлин Йончев: Вероятно става дума за снемане на обяснения от Пеевски в ДАНС

Закон и ред

Цветлин Йончев: Вероятно става дума за снемане на обяснения от Пеевски в ДАНС

Снимка:

В досиетата "Пандора" има поне 10 пъти повече български офшорни компании, смята пък Тихомир Безлов

Не можем да сме убедени, че Делян Пеевски е бил на разпит в ДАНС, а вероятно става дума за снемане на обяснения във връзка с постъпила информация. Това коментира пред БТВ бившият шеф на родното ФБР Цветлин Йовчев относно вчерашното призоваване на политика в службата по повод журналистическото разследване „Пандора пейпърс“. 

По думите на Йовчев разпитът е процесуално действие, а разследването на българските служби по казуса едва ли е стигнало такава фаза.

„Бързата реакция е изненадваща, има и други начини, по които да се проверят изнесените факти, но е вероятно натискът заради обществения интерес да е ускорил процеса. Не вярвам в основата на тези действия да стоят данни от чужди служби“, уточни Йовчев. Той изрази съмнение от разследването на българските власти по случая да произтече нещо.

„Има механизми и начини, по които да се събере информация, но тя далеч няма да е пълна. В много случаи участието в офшорни фирми е през поставени лица. ДАНС може да проследи транзакциите, само ако става въпрос за пране на пари или финансиране на тероризъм“, обясни Цветлин Йовчев.

В „Досиетата Пандора“ има повече офшорни фирми, собственост на българи, коментира пред БНТ и Тихомир Безлов от Института за изследване на демокрацията.

„Колко са точно - 200 ли са, 500 ли, различни са числата. Това, което е в оригиналните данни не сме го виждали, вероятно в следващите дни ще стане ясно.

Дори да са минималната цифра 200, това са 10 пъти повече, отколкото имахме при досиетата „Панама“ или „Парадайс“, там бяха около двайсетина български имена. Какви точно са офшорките и операциите, това до момента не го знаем“, категоричен е Безлов.

Икономистът Емил Хърсев, от своя страна, защити позицията, че е сложно да се докаже престъпление в този случай, а по-скоро идеята е да се създаде една всеобща нетърпимост за страните с благоприятен данъчен режим има една основна цел - увеличаване на фискалния натиск върху собствениците на корпорации.

Всичко останало са само презумпции за престъпления, които трябва да се докажат, някои от които са доста нереални. Очевидно, че това престъпление се свързва основно със страните, в които хората не работят, другаде се извършват престъпленията, допълни експертът.

„Наличието на офшорни сметки не е престъпление, нито е укoримо. Но ако се намерят причинно-следствени връзки за съставяне на производство, това е друго. Възможно е нещо да е законно, но да е морално неприемливо. За един политик това е важно ”, припомни банкерът Левон Хампарцумян по Нова тв.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема