Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Униформените спираха 10 239 пияни и надрусани зад волана за 11 месеца

Закон и ред

Униформените спираха 10 239 пияни и надрусани зад волана за 11 месеца

Униформените спираха 10 239 пияни и надрусани зад волана за 11 месеца - Tribune.bg
Снимка:

10 239 са пияните и дрогирани шофьори, заловени от Пътна полиция от началото на годината до края на ноември, съобщиха за “24 часа” от МВР. За същия период през миналата година са били с 1000 по-малко, въпреки че през тази имаше ограничения заради коронавируса и пътуващите са значително по-малко.

4084 от пияните водачи, заловени през тази година, вече са получили и наказателни постановления, в които пише сумата на глобата им. Процедурата е такава, че при спиране на пиян или надрусан водач се съставя акт. В него само е упоменато какво е нарушението. Макар санкциите да са твърди - за алкохол от 0,5 до 0,8 промила - 500 лв. и без книжка за 6 месеца, и двойни наказания за всеки, карал от 0,8 до 1,2 промила, те се получават с издаване на наказателното постановление.

Едва след получаването на документа, глобата става дължима. Преди това пътните полицаи вземат синия талон и шофьорът има право да кара с акта един месец. Самото наказателно постановление се взема от районното или областната дирекция на МВР, където е установено нарушението. Едва тогава шофьорът взема обратно синия си талон.

Заловените с дрога и алкохол над 1,2 промила пък директно отиват на съд. Същото важи и за пияните водачи, причинили катастрофи. Те са 725 от началото на годината. Над 160 от тях са дело на младежи до 25 г.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати