Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Управителят на „Хелп Карма“ с призовка и обвинение за длъжностно присвояване

Закон и ред

Управителят на „Хелп Карма“ с призовка и обвинение за длъжностно присвояване

Снимка:

Обвинение за длъжностни присвояване беше повдигнато на управителя и председател на Управителния съвет на Фондация „Хелп Карма“ Константин Кръстев, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, цитирани в бТВ. Фондацията набира средства от дарители за лечение на деца и възрастни с тежки заболявания.

За двете години, през които съществува, платформата набира 21 милиона лева, но до хората в нужда обаче стигат около 13 милиона. Разследването показа и какви заплати от дарените средства получават служителите на фондацията - суми от 40 000 лева и дори 80 000 лева на месец. През декември 2020 г. държавното обвинение се самосезира и възложи проверка.

По реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) от Софийски градски съд е наложен запор на парични суми на обща стойност 8 600 000 лева.

Разпитани са десетки свидетели, назначени са множество данъчни ревизии на физически и юридически лица, работи се с банкова, данъчна и осигурителна информация, готови са компютърна, счетоводна и техническа експертизи.

Кръстев трябва да се яви пред разследващите през следващата седмица.

Съгласно чл. 55, ал. 1 от НПК обвиняемият има право да дава или да откаже да дава обяснения по обвинението.

Разследването по случая продължава. Същото се провежда от екип от следователи в отдел „Следствен“ към Софийска градска прокуратура под ръководството и надзора на прокурор в СГП  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема