Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Ваклин на среща с Цацаров, бил подложен на натиск заради делото „Младост“

Закон и ред

Ваклин на среща с Цацаров, бил подложен на натиск заради делото „Младост“

Ваклин на среща с Цацаров, бил подложен на натиск заради делото Младост - Tribune.bg
Снимка:

Недопустим е натискът върху свидетели, дирижираните медийни кампании, заявиха от Прокуратурата

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместниците му – Иван Гешев и Мария Шишкова, се срещнаха с Александър Ваклин, по негова молба, съобщиха от Прокуратурата.

Срещата е поискана от Ваклин, по повод упражняването на системен и целенасочен натиск спрямо него и семейството му, вследствие на показанията му като свидетел на държавното обвинение по делото срещу кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева.

Ваклин потвърдил позицията си, изложена в отвореното му писмо до медиите от 9 август т. г., а именно – че негово законово задължение е да не участва в корупционна схема и да не укрива престъпление, което му е станало известно. Той посочил отново, че са били положени целенасочени усилия в публичното пространство да бъде засегната личната и професионалната му репутация, включително и чрез медийни публикации, съдържащи откровени неистини.

Тази манипулация на общественото мнение, започнала още при задържането на подсъдимата Десислава Иванчева, продължава като зададена „линия на поведение“ и до настоящия момент, в хода на процедурата по избор на главен прокурор, съобщават от прокуратурата. Ваклин посочил като пример за това статия, публикувана на 07.08.2019 г. в сайта „Бивол“ с неверни твърдения относно придобит имот от семейството на Иван Гешев, с анонимен автор и в същото време, непубликуването от този сайт на правото му на отговор, изпратено още на следващия ден.

Съобразно Конституцията на Република България, свободата на изразяване на мнение не може да се използва за уронване на правата и доброто име на другиго, а с подобни публикации „свободата на словото се изопачава до свобода на оклеветяване, открити нападки и подстрекаване към насилие“, пишат от държавното обвинение.

Главният прокурор и неговите заместници, че ще застанат зад всеки свидетел в защита на законовите му права. Прокуратурата е на категоричната позиция, че са недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании. Недопустими са и всякакви опити за манипулиране на общественото мнение спрямо хора, изпълнили гражданския си дълг.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ МУ-ХА-ХА... ВСИЧКИ ГЕйРБАВИ ПОДЛОГИ☭ СЪБРАНИ НА ЕДНО МЯСТО.....
26.08.2019 16:56 / Отговор
К. К. Колкото по-бързо Прокопиев влезе в ареста, толкова по-бързо изцепките на уродливци като горния, ще бъдат прекратени...
26.08.2019 20:49 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати