Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Валентина Маджарова: Спецпрокуратурата е атакувана защото работим, а не защото не го правим

Закон и ред

Валентина Маджарова: Спецпрокуратурата е атакувана защото работим, а не защото не го правим

Снимка:

Има конкретни неща, които искам да бъдат ясно казани и чрез вас предадени на българските граждани. Работата на прокурорите от Специализираната прокуратура в последната година е на изключително високо ниво. Магистратите от Спецпрокуратурата спазват закона и спазват задълженията си. За миналата година сме приключили огромен брой дела въпреки коронакризата. Имаме 192 влезли в сила осъдителни присъди. Доволна съм, че са налице влезли в сила присъди по отношение на корупционни престъпления. Това заяви административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

,,От 274 дела през 2020 г., касаещи корупция по високите етажи на властта, са приключени, като 56 лица са предадени на съд, което означава, че за 56 лица, в т.ч. кметове, вървят съдебни процеси, които са публични. В Специализираната прокуратура се работи много и ще продължим да спазваме закона. Тя е атакувана от доста дълго време, но не спряхме да работим. Специализината прокуратура е атакувана не защото не работи, а точно защото работи. Магистратите в Специализираната прокуратура са високо ценени от всички европейски партньори'', посочи Маджарова.

За пореден път искам да заявя, че в Специализираната прокуратура се работи изключително активно и изключително законосъобразно“, увери още веднъж ръководителят на Спецпрокуратурата.

В момента текат съдебни битки. Единствено спрямо едно лице, това лице се намира в Дубай, спазваме правата му, затова делото не е в зала.“ заяви още тя.

Магистратите от спецпрокуратат са високо оценени от всички европейски партньори. В това лице два Евроджъст. Мониторингът за организирана престъпност падна, заради нашата работа. Реши се проблемът с телефонните измами. През миналата година служителите предадоха на съда лица злоупотребяващи с евросредства. Тези престъпления са криминализирани. Спецпрокуратурата работи и по престъпленията против екологичната среда. Делото е едно, но то е високо обществено.“ допълни Маджарова.

На въпрос дали депутати са били подслушвани неправомерно, Маджарова отговори, че това категорично не е така.

„При използването на СРС-та прокурорите стриктно спазват закона. Не са подслушвани политици", коментира още шефът на спецпрокуратурата.

Тя заяви, че няма да прави политически коментари. „За мен това искане е политическо", каза Маджарова относно исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев.

„Магистрати от Специализираната прокуратура никога не са нахлували в президентството. Извършено е разследване сред надлежно разрешение от български съд. Магистрати бяха въведени там от административния секретар Димитър Стоянов"., коментарът ѝ беше по повод акциите в президентството през миналото лято, обявени по-късно от съда за незаконни.  Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още