Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. „Валиумния изнасилвач” е бил арестуван в София

Закон и ред

„Валиумния изнасилвач” е бил арестуван в София

Валиумния изнасилвач е бил арестуван в София - Tribune.bg
Снимка:

Нидерландският гражданин Йохан Фредерик Стелингверф, когото холандските медии наричат „Валиумния изнасилвач”, е бил арестуван в София. Задржан е след изнасилване на жена в навечерието на Нова година, съобщава Dir.bg. След бруталното престъпление жертвата била захвърлена на улицата.

Стелингверф е пуснат под „домашен арест“ след задържането, въпреки множеството му провинения в други държави. В момента е със забрана да напуска България.

Според разпитите на 32-годишната пострадала, двамата се запознават в бар. Тя е била придружена от приятели, но решава да остане сама с непознатия. Той я кани на вечеря в дома си. Там ѝ прави напитка, от която момичето се чувствало замаяно. Казва ѝ, че ще добави билка и затова питието е със странен аромат.

Следва брутално изнасилване и гаври с различни предмети. След това жената е била изхвърлена на улицата почти в безсъзнание. В дома му полицаите откриват кървави следи.

В родината на Стелингферт медиите го описват като красив и умен мъж, който лесно успява да привлече вниманието на жените. В кръвта на някои от жертвите, заради които е задържан и осъждан, е открит валиум. Оттам идва и прякора му "валиумния изнасилвач". Според публикации в чужди медии, той е напуснал страната след като излежава присъда в родината си. Заминава за чужбина, където също посяга на жени и е издирван.

Подвизавал се за кратко в Малта, където също е заподозрян за изнасилвания и опит за сексуални посегателства. Не успява да се яви на процес през 2016 г., защото е задържан за друго изнасилване в Испания.

След серия посегателства се наложило полицията да разпространи снимка на Йохан Стелингверф, за да предупреди жените да се пазят от него.

Тричленен състав на Софийския градски съд (СГС) – Вера Чочкова, Иван Коев и техен колега – младши съдия, са изменили мярката за неотклонение на мъжа, пише „Правен свят“.

Съдебният състав е приел, че по досъдебното производство не са били предоставени официални документи за предишни осъждания и регистрации на извършителя на изнасилването, като например преписи от присъди и др. Информация за предишни сексуални престъпления от страна на лицето имало единствено от публикации в интернет, които магистратите не приели за достатъчно основание да наложат най-тежката мярка за неотклонение. Освен това, съдиите приемат, че чужденецът има валиден постоянен адрес в София, тъй като е представен договор за наем за ползване на жилище, сключен още през м. април 2019 г., както и данни за регистрирана и осъществяваща дейност на територията на страната фирма. Магистратите приемат, че това е достатъчно доказателство, че Йохан Стелингверф няма да се укрие от правосъдието и да попречи на разследването.

Съдът все пак е приел, че има обосновано предположение, че мъжът е извършител на изнасилването на млада жена в София, сторено именно в наетия от Стелингверф апартамент.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати