Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Външно министерство експулсира двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж

Закон и ред

Външно министерство експулсира двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж

Снимка:

Двамата са служители на Търговското представителство на Руското посолство

Министерството на външните работи на Република България обяви двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж за персона нон грата. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната, съобщиха от ведомството.

Чуждите граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна. Срещу тях е било заведено и досъдебно производство, но то е спряно, тъй като се ползват с дипломатически имунитет. Действията на МВнР са съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Двамата служители, които ще бъдат изгонени са от Търговското представителство на Руското посолство.

„На 23 септември съветник-посланик в посолството на Русия в София беше поканен в министерството на външните работи, където му беше връчена вербална нота за обявяване на персона „нон грата“ на двама служители на Търговското представителство“, се казва в съобщение на руската дипломатическа мисия у нас.

В него се посочва, че на руската страна „не са били предоставени доказателства, че те са осъществявали дейност, която е несъвместима с техния статут“.

„Със съжаление, трябва да констатираме, че неоснователното изгонване на дипломати не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения. Служителите ще напуснат България в посочения срок. Руската страна си запазва правото за приемането на ответни реципрочни мерки“, се подчертава в съобщението.

Припомняме, че по-рано днес от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че са събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.  


Коментари (7)

Анастас #
ИНСПИРИРАНО от БОРИСОВ
ГАРАНТИРАНО от ГЕШЕВ
ПАРАФИРАНО от МВнР

- За ужас на ПоРусначените
явни и прикрити Отрепки:
ДСБ, БСП, ЗВЛЕНИ, ДеБъ, АБВ и Чочарките от Кюстендил и Габрово.

А в Дрисника на ПроКОНПИев и СЕГАшника на Газпромската Мутра вече сигурно са се сампзапалилили от пикаене на газ ...

Мдааа ...

(Лирично Поетично Напевно)
.

Нещо неясно ??!?!?!
23.09.2020 18:56 / Отговор
коментар Да си вземат и президента си продажник заедно с цялата си свита от бкп партии!
23.09.2020 19:18 / Отговор
Анастас #
Затова Мутрата Радев вдига юмрук ...
Затова искат оставки ...
Затова е Септемврийското Народно ... лайно.

(конкретизиращо)
.
23.09.2020 19:24
коментар Обаче го няма ония коментатор таратаковера да се изходи по въпроса за агентите на др.путин как се мъчи да съсипе и, разсипе нашата майка България!Обаче др.им путин не ги поканва в русия да живеят ами тук да са да ни съсипват!Таратаковера обаче е съгласен на това!
Има и, нещо друго.Децата и, внуците им са по лошия Запад и, Америка да учат и, работят, а мама, тате, баби и, дядовци милеят за русия!Като на др.нинова!
23.09.2020 20:42
Татарковера сигурно си сбира куфарите и затова още не е дал помярското си мнение... Изчезвай, червен болшевишки паразит да си играеш шаха, накъде в задуралието по-далече от Бг. Импийчмънт на Фатмака!
24.09.2020 05:48
коментар Най-вероятно е така!
24.09.2020 09:55
Българин ОСТАВКА НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕДАТЕЛ И БОЛШЕВИШКА ПОДЛОГА РАДЕВ!!!
БЪЛГАРСКИЯ И РУСКИЯ НАРОД НИКОГА НЕ СА БИЛИ БРАТСКИ!!!
РУСНАЦИТЕ ВИНАГИ СА НИ ПРЕЦАКВАЛИ И СА СИ ЗАЩИТАВАЛИ ИНТЕРЕСА
23.09.2020 23:26 / Отговор

Добави коментар




Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още