Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВАП се самосезира за опасна сграда близо до центъра на София

Закон и ред

ВАП се самосезира за опасна сграда близо до центъра на София

Живеещи в района искат изоставеният имот да бъде съборен, тъй като там се събират наркомани и бездомници

Върховната административна прокуратура (ВАП) образува преписка по информация в медиите за наличие на опасна сграда близо до центъра на гр. София, останала недостроена повече от две десетилетия и обитавана по начин, създаващ опасност от пожар и други инциденти.

При първоначалната проверка на ВАП се отчете, че със Закона за устройство на територията се възлага на кмета на Столична община (СО) да издава заповед за премахване на строежи, които поради естествено износване или други обстоятелства са станали опасни за здравето и живота на гражданите, негодни са за използване, застрашени са от самосрутване, създават условия за възникване на пожар или са вредни в санитарно-хигиенно отношение и не могат да се поправят или заздравят.

Освен това от ВАП се съобразява, че с оглед времето на изграждане на обекта се налага преценка и относно загубване на правното действие на разрешението за строеж. При такава хипотеза началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) или съответният кмет следва да вземе решението за премахване на строежа според категорията му.

На тези основания ВАП ангажира началника на ДНСК и кмета на СО с оглед реализиране на правомощията за проверка по Закона за устройство на територията (ЗУТ) и предприемане на последващи мерки според правомощията им.

За резултата от действията на компетентните органи ВАП следва да бъде уведомена в кратък срок.

Днес, 07.06.2021 година, заместникът на главния прокурор при ВАП Десислава Пиронева се срещна с граждани, живеещи в опасна близост до сградата.

„Всички ние сме вече отчаяни и направо не знаем на кого да се оплачем. Става въпрос за недовършена сграда от 1995 година до блока. Сградата се състои от три недовършени етажа, обитавани от всякакви маргинални елементи“, написа в сигнала зрителка от името на хората, които живеят на ъгъла на улиците „Опълченска“ и „Враня“, съобщава bTV.

Живеещите в района споделят, че са виждали наркомани, бездомници в изоставения имот и дори е имало и пожар.

Децата пък се страхуват да минават, а наблизо е и РЗИ, но дори и след подадени сигнали към всички отговорни институции отговорът е, че няма какво да се направи, споделят те. 

Писани са и предписания за собствениците на имота, които са слагали ограждения, за да не се допускат външни лица. Всички те обаче са счупвани и вътре отново има бездомници.

Хората се оплакаха и че се палят огньове през деня. Те се заканиха да блокират движението на „Опълченска“, ако исканията им не бъдат чути.

Според инж. Анатоли Киров сградата може да се събори, защото разрешението за строеж е изтекло отдавна, но има над 20 собственици и това може да усложни процедурата.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ВАП
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати