Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВАП сезира вътрешния министър за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие

Закон и ред

ВАП сезира вътрешния министър за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие

ВАП сезира вътрешния министър за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие - Tribune.bg

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи във връзка с получена от кмета на гр. София информация. В нея се посочва, че Столична община е била сезирана с две писма - от общински съветници от групата на „Демократична България” и от представляващи ПП „Код”, за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие на 10 декември 2022 г. (събота), което може да е „насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната”, както и че събитието може да е „противоречащо на решенията на ЕС”.

ВАП е извършила проверка по отношение на изложената в писмото от кмета на гр. София информация и на приложения снимков материал. Направена е и справка за уведомленията за организиране на събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) към Столична община. 

Съгласно разпоредбите на ЗМВР и ПУДМВР дейността на вътрешното министерство е насочена към правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението.

С оглед на това и на база на установеното при извършената от ВАП подробна проверка, материалите са изпратени на министъра на вътрешните работи по компетентност.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати