Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВАП сезира вътрешния министър за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие

Закон и ред

ВАП сезира вътрешния министър за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие

ВАП сезира вътрешния министър за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие - Tribune.bg

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи във връзка с получена от кмета на гр. София информация. В нея се посочва, че Столична община е била сезирана с две писма - от общински съветници от групата на „Демократична България” и от представляващи ПП „Код”, за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие на 10 декември 2022 г. (събота), което може да е „насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната”, както и че събитието може да е „противоречащо на решенията на ЕС”.

ВАП е извършила проверка по отношение на изложената в писмото от кмета на гр. София информация и на приложения снимков материал. Направена е и справка за уведомленията за организиране на събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) към Столична община. 

Съгласно разпоредбите на ЗМВР и ПУДМВР дейността на вътрешното министерство е насочена към правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението.

С оглед на това и на база на установеното при извършената от ВАП подробна проверка, материалите са изпратени на министъра на вътрешните работи по компетентност.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати