Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Върховни съдии изразиха остра позиция срещу проверката в спецсъдилищата

Закон и ред

Върховни съдии изразиха остра позиция срещу проверката в спецсъдилищата

Снимка:

Проверката ще блокира работата на Върховния съд, предупреждават висшите магистрати

Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния съд реагира срещу решението на съдийската колегия на ВСС за проверка на спецсъдилищата.

Преди дни кадровици на ВСС са определили 12 върховни съдии, които да се занимават с десетгодишния анализ на двете спецсъдилища, а магистратите разбрали едва вчера следобед за задачата, с която ще бъдат натоварени.

Първото, срещу което съдиите реагират са редица неясноти - целта на анализа и правното основание, на което е конструирана комисията за проверка на спецсъдилищата. И казват, че ако предназначението на анализа е заради идеята за закриване на тези съдилища, то недопустимо се навлиза в изключителна компетентност на законодателя.

Върховните съдии напомнят, че инспекторатът към ВСС контролира организацията на административната дейност на съдилищата. Необясним за тях е и фактът, че в комисията няма включени представители на съдийската колегия към Съвета. Магистратите дори предлагат този анализ да бъде направен от пенсионирани съдии от ВКС с несъмнена професионална компетентност и почтеност.

Наказателната колегия на Върховния съд обвинява кадровиците на ВСС, че недопустимо разширяват правомощията си, предвидени в закона за съдебната власт, защото няма как да възлага на съдии от ВКС извършване на дейност, за която липсва законов регламент. Върховните магистрати отчитат и нещо друго - по закон ВКС, като последна инстанция, осъществява контрол над съдебни актове на двете спецсъдилища. В този смисъл, анализ на дейността на апелативния спецсъд на практика се осъществява непрекъснато чрез инстанционния контрол. А освен това - може да се получи ситуация с конфликт на интереси, ако се стигне до проверка на висящи дела в самия Върховен съд.

Върховните съдии не са съгласни и с това, че трябва да се прави проверка на спецсъдилищата за десет години, защото такава вече е имало за предишни периоди. Затова според тях определянето на такъв период е напълно немотивирано, защото излиза, че ще се прави ревизия на ревизията.

Освен това включването на 12 наказателни съдии в комисията по проверка на спецсъдилищата, колкото е половината наказателна колегия, ще блокира работата на Върховния съд, смятат магистратите.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още